Allsvenskans mest utvisade ny huvuddomare

Av: Anton Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:
Daniel Wessner.
Foto: C MORE / BILDBYRÅN
Daniel Wessner.

Han är mest utvisad i hockeyallsvenskans historia.

Nästa säsong är Daniel Wessner, 38, tillbaka – som huvuddomare.

– För mig som har spelat så länge i allsvenskan så är det fantastiskt roligt, säger han.

Visserligen har Wessner redan fått känna på hur det är att vara huvuddomare i hockeyallsvenskan när han var med och dömde Moras match mot AIK i vintras.

Men det var också den enda matchen i svensk ishockeys näst högsta serie som Wessner dömde. Nästa säsong tar han dock steget fullt ut då han officiellt är en av seriens nya huvuddomare.

– Det känns skitkul. Jag har levt med hockeyallsvenskan och tycker att det är en fantastiskt rolig serie, säger Wessner som med sina 1658 minuter (grundserie och kval) är mest utvisad i seriens historia.

”Agda, 87, ska fatta det jag gör”

Spelarkarriären tog slut 2017 och sedan dess har Wessner sakta men säkert avancerat på domarstegen. Tre hela säsonger har det blivit i den randiga domartröjan och det har funnits en hel del för Wessner att vänja sig vid. Bland annat hur fort det går och att kunna ta snabba beslut.

Men också lite annat.

– I början av domarkarriären åkte man runt som att man hade en klubba i händerna. Att vara domare är helt annat, det finns inget att stödja sig på och det krävs mer skridskomässigt, säger han.

Har du arbetat bort det?

– Jag hoppas det, haha. Alla har olika stilar, så är det ju. Men det är just det här med att man ska försöka se ut som en hockeydomare och ska kunna förmedla ett domslut snabbt ute på isen, det är det som är tufft. Agda, 87, ska kunna fatta vad jag gör så man måste vara klar och tydlig.

Som spelare kände Wessner att det han kunde störa sig mest på hos en domare var att bli bemött med arrogans.

– En domare ska göra sitt jobb såklart och sen är det viktigt hur spelarna bemöter domarna, men också hur domarna bemöter. I mitt fall gick jag över gränsen så många gånger och fick vad jag förtjänade, men ibland kände man sig orättvist behandlad. Det är väl som i vanliga livet, man vill inte vill bli orättvist behandlad och bli bemött med arrogans. Men vi har väldigt bra domare i Sverige och vi ska vara tacksamma över det.

”En jäkla svår balansgång”

Under spelarkarriären säger Wessner att han inte hade någon vidare självinsikt, något som ofta gjorde att frustrationen riktades mot domarna.

– Det har man fattat nu, även fast det är lite försent. Det är en person bakom domaren och man måste hitta en balans i det.

Hur är den balansen på isen?

– Man måste sätta sig in i det där och då. Det spelar ingen roll vilken division det är. En del går över lik för att vinna. Det gäller att kunna hantera det och det är en jäkla svår balansgång att kunna göra det som domare. Samtidigt är det jäkligt roligt, och det är det som är utmaningen, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN