Publicerad 2022-05-14

TAMMERFORS. Finland var illa ute i mötet med Lettland.

Då klev hemmaidolen Mikael Granlund fram och frälste hemmapubliken.

– Vad viktig han kommer bli för Finland, säger Viasats expert Valentina Lizana Wallner.

Nashville-stjärnan Mikael Granlund var på plats redan till premiären men följde då matchen från läktaren. Mot Lettland var han på isen och vilken premiär han stod för.

Med knappt tre minuter kvar sköt Granlund segermålet 2–1 i powerplay inför en euforisk hemmapublik.

Det stod 1-1 med drygt tre minuter kvar och matchen var på väg mot förlängning. Då drabbades Lettland av en utvisning och vem klev fram om inte Mikael Granlund. NHL-förstärkningen fick ostört gå in från vänstersidan och pricksköt in segermålet.

– Vilket avslut av Granlund, säger Viasats expert Valentina Lizana Wallner och la till:

– Vad viktig han kommer bli för Finland.

Finland vann enkelt med 5–0 i premiären mot Norge medan Lettland förlorade med klara 1–4 i sin premiärmatch mot USA.

Chockade Finland i första perioden

Förväntningarna var också högt uppskruvade i en fullsatt Nokia Arena i Tammerfors.

Men någon enkel match för den favorittippade hemmanationen blev det inte, snarare tvärtom.

Lettland tog ledningen efter nio minuter genom Rudolfs Balcers efter en snabb spelvändning.

Finland kom ingenstans alls i den första perioden. Jukka Jalonens lag fick iväg blott två skott mot lettiske målvakten Elvis Merzlikins.

Det blev dock bättre i mittperioden då Finland skapade mer offensivt tryck. Kvitteringen kom också då Sakari Mannien från snäv vinkel kunde valla in en sargretur då drygt halva matchen var spelad. Precis som segermålet kom det i powerplay.

– Alltid viktigt att göra mål i powerplay och det är därför vi spelar powerplay så det är väldigt stort för oss att göra mål där, säger backen Mikko Lehtonen.

Ett resultat som sedan stod sig fram till Granlunds avgörande mål.

– En tajt match. Lettland gjorde ett bra jobb även om vi kontrollerade matchen mer, men vi var inte kapabla att göra mål. Men vi var konsekventa och litade på vårt spel, säger Lehtonen till Viasat.