Ivan Fedotov gripen – ville lämna Ryssland

KHL-stjärnan riskerar fängelse

Publicerad 2022-07-02

Rysslands OS-målvakt Ivan Fedotov, 25, skrev nyligen på ett NHL-kontrakt.

Nu uppger ryska medier att han gripits i hemlandet.

Han anklagas för att ha försökt undvika militärtjänst.

Ivan Fedotov har en strålande säsong bakom sig.

25-åringen vaktade Rysslands mål i OS, där de tog silver, och utsågs till KHL:s bäste målvakt efter att hans CSKA Moskva korats till ryska mästare.

Efter att ha draftats av Philadelphia Flyers redan 2015 skrev han i början av maj på sitt första NHL-kontrakt med klubben.

Ville lämna landet

Enligt ryska tidningen Fontanka berättade han nyligen för ledningen i CSKA Moskva att han skulle lämna både laget och landet.

Men under fredagen greps han utanför en hockeyarena i Sankt Petersburg efter att ett flertal poliser spritt ut sig i olika delar av staden under fredagsmorgonen för att söka upp den drygt två meter långa målvakten.

Detta på uppdrag från den militära åklagarmyndigheten i landet, rapporterar tidningen.

Journalisten Alexej Stjevtjenko har delat ett videoklipp som uppges visa gripandet.

Riskerar fängelse

Orsaken är att hans planerade flytt räknas som att han undviker militärtjänstgöring. Eftersom CSKA Moskva är ryska arméns lag anses han i praktiken tillhöra armén. Polisen ska ha bett honom följa med till det militära registrerings- och mönstringskontoret där han har hållits kvar under dagen.

Sport-Express har också rapporterat om gripandet och skriver att det är oklart vad som kommer hända med Fedotov härnäst. Att smita från militärtjänstgöring kan straffas med upp till två år i fängelse. Enligt en källa till Fotanka finns det heller ingenting som hindrar militären från att skicka Fedotov till armén redan i morgon.

Förd till sjukhus med ambulans

”Vi är medvetna om uppgifterna och undersöker situationen. Vi har inga ytterligare kommentarer just nu.” säger Flyers general manager Chuck Fletcher i ett uttalande.

Sent på fredagskvällen ska Ivan Fedotov ha blivit sjuk och förts iväg från den militära byggnaden med ambulans till ett sjukhus, skriver Fotanka.

Ivan Fedotov.

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!