NHL

Bäckström ensam etta igen

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

NEW YORK. Nicklas Bäckström är återigen ensam etta i svenska målligan i NHL.

Han stänkte in säsongens trettonde fullträff när Washington i natt vann andra raka mot New Jersey på ett dygn.

– Det känns helt okej, hela laget är stabilt just nu, säger den 33-årige centerikonen till Sportbladet efter 4-0-segern.

I Sportbladets enkät med 58 svenska NHL-spelare, publicerad i torsdags, ingick frågan ”Vilken svensk har varit bäst i år” och den förkrossade majoriteten svarade antingen Nicklas Bäckström eller Victor Hedman – och den senare visade återigen varför hemma i Capital One Arena i natt.

I mitten av första perioden i Capitals returfajt mot Devils fick han en fin passning av Tom Wilson precis framför kassen och stötte in säsongens trettonde balja, varmed han befäste förstaplatsen i såväl svenska poängligan som svenska målligan.

– Det är vårlov här i USA så jag har haft fullt upp med barnen och inte hunnit kolla den där enkäten, men det känns förstås väldigt roligt att höra. Det är en ära att mina svenska kollegor tycker så, säger han på telefon från den svenska huvudstaden.

– Bättre med åren? Haha, som ett årgångsvin menar du? Nja, jag vet inte. Det känns helt okej i år absolut, men det ligger mycket hårt arbete bakom. Man måste trumma på hela tiden.

”Vi gjorde några snygga mål”

Det gör Washington som lag också – tummar på alltså. Segern i natt – som till slut skrevs till 4-0 – var alltså den andra raka mot Devils på ett dygn och inkluderade ett antal offensiva sekvenser av rent tv-spelsartad karaktär.

– Hehe, jo. Vi gjorde några snygga mål. Det slogs många fina passningar. Jag tycker vi var mycket bättre än igår, då märktes viss ringrost efter några spelfria dagar. Ikväll hade vi bättre kontroll, fortsätter ”Bäckis”.

– Det känns överhuvudtaget stabilt. Även när vi inte spelar vår bästa hockey hittar vi sätt att vinna.

Alex Ovetjkin passade på att sätta två nya mål och har nu bara åtta upp till Marcel Dionne på femteplatsen i alla tiders målliga.

På söndag väntar matiné mot New York Rangers för Capitals. Start 18.00 svensk tid.

Läs mer om vårens hockeyfester:

Allt om Hockey-VM 2021: Spelschema, tv-tider och datum
Stanley Cup 2021: Allt om slutspelet i NHL

Det har börjat kärva för St. Louis Blues – Stanley Cup-mästarna från 2019.

De åkte på tredje raka förlusten i natt, med 4-1 hemma mot ett Anaheim som inte precis hör till topplagen den här säsongen.

– Men det finns inget ”quit” i det här laget. Vi ger inte upp, vi har karaktär och bra ledare och kommer jobba oss igenom det här, försäkrar coachen Craig Berube.

Rickard Rakell satte Ducks sista mål i tom kasse och Jakob Silfverberg bidrog med en assist.

Calgary Flames har det ännu tyngre. Efter en lyckad start med nygamle coachen Darryl Sutter i båset är de inne i en riktigt tung svacka och förlorade sin fjärde raka match i natt, mot Winnipeg med 3-2 hemma i Saddledome.

– Det suger, tiden håller på att rinna iväg, suckar Milan Lucic.

Elias Lindholm och Mikael Backlund registrerades i alla fall för varsin assist.

I Glendale i Arizona spelade Phil Kessel sin 1100:e match – och firade med ett mål och en fin 5–2-seger mot San Jose.

Oliver Ekman-Larsson svarade för två assist och Erik Karlsson spelade fram till hajarnas tröstmål.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. | Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL

Nicklas Bäckström

Washington Capitals

New Jersey Devils

Ishockey