VM startade med en skräll

KÖPENHAMN. Hockey-VM startade med stjärnornas krig när USA mötte Kanada i öppningsmatchen i Herning.

Men det var USA:s mindre kända Cam Atkinson som avgjorde med sina två straffmål, när amerikanarna vann med 5–4.

Och VM startade med en skräll.

Det blev dramatiskt på slutet när Kanadas stora stjärna Connor McDavid åkte ut i slutet av förlängningen. Det gjorde att den mest givne inte fick lägga någon straff, då han fortfarande var utvisad.

Det bäddade för USA, som nästan aldrig slår storebror Kanada i mästerskapen. Allra minst VM.

Men efter den här första matchen känns det som jag underskattat amerikanarna en aning, trots att Kanada hade 40–23 i skott efter tre perioder och borde vunnit under ordinarie tid.

Det kanske var en del underskattning från Kanada också, då amerikanarna vände 0-2 till 3-2 och satte press på guldfavoriterna.

Men USA har sitt bästa VM-lag på väldigt, väldigt länge och det handlar inte bara om superstjärnorna Patrick Kane och Johnny Gaudreau.

Snyggaste målet

De gjorde i och för sig matchens snyggaste mål, när Kane spelade fram ”Johnny Hockey” till amerikanarnas 3-2 i andra perioden.

Men det var Detroits Dylan Larkin som fixade förlängning i den här matchen.

Han satte 4-3 efter 3.27 i tredje perioden, då han kom fri och pricksköt vid målvakten Darcy Kuempers högra stolpe.

Det var Red Wings-spelarens andra mål i en match där hans kedja matchades mot Kanadas förstakedja med superstjärnan Connor McDavid.

McDavid som hade en assist till Kanadas 4–4, men som missade massor av lägen i matchen.

Ett riktigt vasst lag

USA:s Anders Lee gjorde också mål, 27-åringen från New York Islanders som gjorde 40 mål i NHL i vinter. Det i en liga där bara åtta spelare, inklusive svensksuccén William Karlsson (43 mål), gjorde 40 mål eller fler.

Nej, USA har ett riktigt vasst lag, framförallt offensivt, på plats här i Danmark.

Amerikanarna tog VM-brons både 2013 och 2015, men har aldrig spelat i en VM-final sedan slutspelet infördes 1992.

De är fortfarande en outsider, men jag skulle inte bli förvånad om de kan spela sin första 2018.

Så pass bra är de. Så stora matchvinnare har de. Det som kan göra skillnad i ett slutspel.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.