Andy Fagerström värvades till KHL – som materialförvaltare

Har aldrig varit i Kina – kan delta i OS för landet

Publicerad 2021-12-02

Andy Fagerströms första KHL-match.

Från hockeyallsvenskan till KHL.

Andy Fagerström, 35, har gjort en unik resa och stortrivs i Moskva.

– Jag tjänar mycket bättre än i Sverige. Sen har vi lite bonusar när vi vinner, säger KHL:s förste svenske materialförvaltare.

När Andreas ”Andy” Fagerström lyfter på luren ska han strax möta upp Lucas Wallmark och Adam Reideborn, två av de svenska spelarna i CSKA Moskva, på en restaurang.

– Vi hänger rätt mycket och brukar ses för att käka middagar eller fika på stan, berättar Andy.

Fagerström är materialförvaltare för den kinesiska KHL-klubben Kunlun Red Star – men har aldrig satt sin fot i Kina. Laget är nämligen inkvarterade på ett fyrstjärnigt hotell en bit norr om centrala Moskva.

– Ägaren till klubben är delägare i hotellet. Både vi och damlaget bor och har vår bas här, berättar Fagerström och tillägger:

– Det är som ett vanligt hotell, fast vi betalar ingenting. Vi äter frukost, lunch och middag på hotellet eller på arenan.

En halvtimmes bussresa bort – eller en timme om det vill sig illa – ligger hemmaarenan.

– Det beror på trafiken. Det är så sjuk trafik i Moskva. Horribelt vissa gånger, säger Fagerström.

Andy Fagerström trivs i Moskva.

Amerikanska stjärnan låg bakom värvningen

Utöver trafiken har Andy inte speciellt mycket att anmärka på efter sin första höst i KHL. Förra säsongen jobbade han för hockeyallsvenska Vita Hästen och i mitten av 2010-talet inledde han karriären som materialförvaltare för IK Oskarshamns J18-lag.

Vad han inte visste där och då var att A-lagets spelskicklige nyförvärv från USA skulle bli hans språngbräda till KHL sex år senare.

Fagerström lärde känna Greg Squires, som gjorde succé i hockeyallsvenskan och flyttade vidare till SHL och Örebro, innan han lämnade för Kunlun 2017.

– Det var han som tipsade mig om det här jobbet. Han hade sagt till deras general manager att de borde anställa mig, att jag var bra. Det gick rätt snabbt. Jag fick ett meddelande på WhatsApp från managern och sedan tog det en och en halv vecka innan det var klart. Snabba ryck, det gillar man.

”Pudding som berättade det”

I och med flytten skrev han svensk hockeyhistoria.

– Det var faktiskt ”Pudding” (Anders Weiderstål, legendarisk materialförvaltare i Tre Kronor) som ringde och sa att jag var KHL:s första svenska ”matris”. Det är kul och lite speciellt.

Hur ser transfermarknaden ut?

– Det är mest kontakter. Många är ju i sina klubbar under många år. Det är ofta spelare eller andra materialare som rekommenderar och fixar in en. Det är så jag har fått alla mina jobb.

Får man fråga hur mycket en materialförvaltare tjänar i KHL?

– Jag tjänar tillräckligt bra för att vilja vara kvar, säger Andy och skrattar gott.

Bättre än i Sverige?

– Det är mycket bättre än i Sverige. Sen har vi lite bonusar när vi vinner. Jag tjänar bra.

Hur ser då vardagen ut jämfört med att jobba i en svensk klubb? Betydligt fler resdagar och mer service – samtidigt som de är fler personer som hjälps åt, sammanfattar Fagerström.

Andy Fagerström tillsammans med NHL-legendaren Sergei Fedorov.

Lunchar med ryske idolen

Han springer även på en och annan legendar i de ryska hockeykorridorerna, exempelvis Sergei Fedorov som i dag tränar CSKA Moskva.

– Jag är Detroit-fan sedan jag var sju bast, så det var stort att få träffa honom. Sen har vi (Alexei) Kovalev som tränare i mitt lag, han är också en stor idol. Det är lite overkligt att man sitter och lunchar med Kovalev...

Hur ser kontraktet ut?

– Jag har kontrakt till sista april. Jag har egentligen ett kontrakt med Kunlun och ett med det kinesiska landslaget över OS. Vi får se. Vi har inte snackat något om nästa år ännu.

Ja, Kunlun Red Star bildades våren 2016 som en del av Kinas hockeysatsning inför hemma-OS i Peking i februari 2022.

– Vi får väl se om vi åker dit i januari. Det är ju är vårt lag som eventuellt kommer vara OS-laget för Kina.

Och du är materialförvaltare då?

– Ja, det är väl tanken. Om det nu blir av, det vet vi inte.

Omdiskuterad OS-medverkan

Landets medverkan i herrarnas OS-hockeyn i kraft av arrangörsland har varit omdiskuterad.

– Att titta på när ett lag får stryk med 15–0 gynnar ingen – varken Kina eller ishockeyn, har Internationella hockeyförbundets nye president Luc Tardif sagt.

Därför spelade Kunlun i mitten av november två matcher som kan beskrivas som en slags ”audition” i KHL med det tilltänka landslaget, där många av spelarna är födda i Nordamerika.

– Vi torskade i sudden mot Amur (Khabarovsk) och torsk mot Avangard (Omsk). De ville se hur vi spelade och hur vi klarade av det. Så det var bra matcher.

Drömmer du om att fortsätta klättra i yrket?

– Det här är den näst högsta ligan i världen. Det enda som är högre är egentligen NHL, om man inte vill vara i landslaget. Vi får väl se, jag gillar Ryssland. Moskva är jävligt fint och jag älskar staden. Men jag är inte så låst. Jag skulle kunna vända hem till SHL eller någon annanstans i Europa, säger Andy Fagerström.

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Följ ämnen i artikeln