Tjänar 360 miljoner på tonåringarna

Rasar mot biljettpriserna och uppdelningen: Hög tid att någon hålls ansvarig

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Arrangören av nästa års junior-VM i ishockey kan tjäna omkring 360 miljoner kronor bara i biljettintäkter.

Samtidigt får tonåringarna på isen inte en enda krona av de pengarna.

”Det är obscent”, skriver The Hockey News Ken Campbell om biljettpriserna.

Hemmapubliken i Edmonton måste betala minst 4660 kronor för att få se Kanada spela JVM nästa år. Vill de ha de allra mest åtråvärda platserna ligger priserna på över 12 000 kronor. Det ger dig samtidigt bara biljetter till hälften av matcherna.

Vill du som kanadensare följa laget hela vägen till ett eventuellt guld i turneringen kommer slutsumman landa på minst 9300 kronor.

”Är häpnadsväckande”

Det skriver The Hockey News som räknat ut att snittpriset för att se Kanada i mästerskapet kommer ligga på på 583 kronor per match. Det kan jämföras med den nyss avslutade turneringen i Tjeckien där en finalbiljett kostade 235 kronor.

”Priserna som begärs för nästa års turnering är inget annat än häpnadsväckande. Till och med lite obscena”, skriver The Hockey News Ken Campbell om biljettpriserna.

”Kräver att de delar med sig”

Campbell är dock inte i första hand kritisk mot de höga priserna. Nej, det hockeyskribenten är riktigt upprörd över är att spelarna i turneringen inte får del av inkomsterna som kan landa på 360 miljoner kronor – bara i biljettintäkter.

”Det är hög tid att någon håller de som tjänar alla pengar ansvariga och kräver att de delar med sig till de som har det största ansvaret för produkten”, skriver Campbell.

Vinsten från turneringen kommer i första hand att delas mellan Kanadas ishockeyförbund (50 procent) och Kanadas juniorligor (35 procent) samtidigt som organisationskommittén, det lokala ishockeyförbundet och det Internationella ishockeyförbundet samsas om resten.

1 av 3 | Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!