Sköna VM-beskedet – Lundqvist storspelade för Tre Kronor

Uppdaterad 2019-05-07 | Publicerad 2019-05-04

Henrik Lundqvist

Henrik Lundqvist, 37, fick en olycklig start och gjorde självmål efter sju minuter.

Men efter det stod målvaktsikonen för flera svettiga räddningar och visade upp en fin VM-form – trots att det blev förlust mot Tjeckien.

– Jag är ganska trött, säger Lundqvist i SVT efter slutsignalen.

När Carlson Hockey Games, det sista genrepet inför hockey-VM i Slovakien, inleddes i onsdags fick Tre Kronor en riktig drömstart och slog Ryssland med 6–4.

Allra störst fokus låg då på Loui Eriksson som gjorde två mål och Elias Pettersson med sina tre assist.

– Jag lever min dröm nu, sa Pettersson efter matchen.

”Är ett turmål”

Men i turneringens andra omgång, när Sverige bortaspelade mot Tjeckien, såg det inte lika bra ut. Hemmalaget startade piggt och tvingade Henrik Lundqvist, som vilade mot Ryssland, till flera vassa räddningar i början på matchen – men efter sju minuter orkade stjärnmålvakten inte stå emot längre.

Dmitrij Jaskin gick runt Lundqvist och lirkade in pucken via stolpen och svenskens benskydd. En minst sagt oturligt situation.

– Ibland lönar det sig att kasta puckar in på mål. Det är ett turmål, säger experten Mikael Renberg i SVT.

Under den andra perioden fortsatte hemmalaget att trycka på och Lundqvist fortsatte att storspela.

– Hade ”Henke” inte varit så här bra så hade Tjeckien haft två mål till, konstaterar Renberg.

Fick mål bortdömt

Tjeckien fick ett mål bortdömt innan Tre Kronor skapade tre kvalificerade lägen under slutminuterna i den andra perioden.

I den tredje lugnade det högintensiva spelet ner sig och lagens målvakter visade båda två upp ett fortsatt stabilt spel. Med lite mer än två minuter kvar plockades Lundqvist ut för att jaga ett kvitteringsmål, men i stället gjorde Ondrej Palat 2–0 i öppen kasse. En minut senare fastställde Jakub Voracek resultatet till 3–0.

– För egen del gick det bra, jag fick jobba på lite grejer. Jag har kört på så hårt jag kunnat den här veckan så jag är ganska trött, säger målvaktsstjärnan i SVT.

På söndag, klockan 14.00, spelar Sverige mot Finland. Den sista omgången i Carlson Hockey Games.