”Spela i en annat SHL-lag? Inte i min tankevärld”

Greg Scott om återkomsten till Brynäs, den speciella relationen till Gävle och kemin med Anton Rödin

Av: Hans Abrahamsson

Publicerad:
Greg Scott
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Greg Scott

Under tre säsonger blev Greg Scott, 31, publikfavorit i Gavlerinken. 

Och kärleken är ömsesidig: 

– Att spela i en annan SHL-klubb än Brynäs fanns inte ens i min tankevärld om jag ska vara ärlig, säger den kanadensiske centern som nu återvänt till Gävle. 

Brynäs gör en omstart och en stor del av den nya identiteten är att få tillbaka den gamla identiteten.

Både på ledarsidan och i spelartruppen. 

Tre före detta spelare med ikonstatus är tillbaka i ledande roller: sportdirektör Andreas Dackell, sportchefen Michael Sundlöv och assisterande tränare Ove Molin

På spelarsidan har Brynäs under de två senaste säsongerna plockat in nio spelare som tidigare varit i klubben. 

De två starkaste namnen till den här säsongen är Anton Rödin och Greg Scott. Under tre säsonger gjorde Brynäs superduo tillsammans 229 poäng. Allra hetast var de två hösten 2015. På åtta matcher öste de in 27 poäng. Produktionen fortsatte hela höstsäsongen innan Rödins olyckliga skada, då en skridsko skar av en ena ovanför knäet, satte stopp för samarbeta.

Efter tre år i olika ligor är firma Scott & Rödin återförenade i Brynäs igen. Medan Rödin testat på spel i Nordamerika och Schweiz har Scott tillbringat åren i den ryska storklubben CSKA Moskva.

Öst in poäng under försäsongen

Redan under försäsongen har kanadensaren visat att han fortfarande är en poängspelare av rang: På fem matcher har han svarat för tio poäng (5+5) och toppar den interna poängligan.

– I Ryssland fick jag en annan, mer defensiv, roll och det är vad det är. Jag var lite orolig att jag förlorat min målkänsla men det har känts bra så här långt, säger Scott minuterna efter att ännu en träning i Gavlerinken är avslutad. 

Det märks att han trivs – både på och utanför isen.

– För både mig och min fru var Gävle första platsen i Europa vi flyttade till. Ja, det var första stället vi flyttade tillsammans över huvud taget. Den här stan har en speciell plats i våra hjärtan. Vi älskar staden och det är kul bara att vara här och vara runt laget och vi vet hur mycket folket i staden stöttar Brynäs, säger Scott. 

Brynäs var enda alternativet om du skulle spela i Sverige?

– Ja, att spela i en annan SHL-klubb fanns inte ens i min tankevärld om jag ska vara ärlig. Det var KHL, Schweiz eller Brynäs som var alternativen. 

Foto: BILDBYRÅN
Greg Scott och Anton Rödin.

Hur mycket spelade det in att Anton Rödin redan hade skrivit på?

– Det hjälpte definitivt till. Samtidigt fanns det flera andra grabbar här som jag spelat med tidigare och som jag har haft en bra relation med. Men att Anton redan var klar var en stor anledning. 

De två parades givetvis ihop direkt under försäsongen.

Hur är det, finns kemin kvar?

– Jag hoppas det, och jag tror det. Vi spelade ändå tre år tillsammans, men man är alltid osäker på hur känslan ska var efter tre år då vi inte spelat tillsammans. Som spelare utvecklas du åt olika håll varje säsong. Men vi kommunicerar bra och hittar varandra bra. Jag bara dumpar in pucken och han får åka och hämta den, säger Scott och skrattar gott.

Nöjd med försäsongen

Inför helgens Skoda Trophy, där Sportbladet sänder samtliga matcher, har Brynäs så här långt hunnit spela fem matcher.  

Vad säger du om er försäsong?

– Det har sett bra ut, vi har vunnit fyra av fem matcher, med det finns utrymme att bli bättre och vi blir det. Vi tar det vecka för vecka. Det är fortfarande tidigt på säsongen men samtidigt börjar det dra ihop sig. Vi har tränat hårt och nött mycket på vårt system och jag gillar definitivt vad jag har sett så här långt. Vi har kommit tillbaka i flera matcher, vänt och vunnit dem och det säger mycket om vår tävlingsnivå.

Turneringen i Södertälje blir Brynäs genrep inför premiären mot Frölunda nästa helg. Nu väntar tre matcher på fyra dagar och även lagaktiviteter under den spellediga fredagen. Och Scott ser verkligen fram mot veckoslutet där Brynäs ställs mot Södertälje, AIK och Leksand: 

– Det ska bli kul, fyra klubbar md många supportrar så det säkert härlig stämning. Som spelare är det härligt att åka dit och komma bort från allt och enbart koncentrera sig på hockeyn. Även ett sätt att bygga gruppen och lära känna varandra bättre, säger Scott.

Publicerad:

LÄS VIDARE