Erika Grahm om mötet: ”Kommer ta ett tag att bygga upp”

Av: Jonathan Nilsson

Publicerad:

I dag träffades representanter för Damkronorna och det Svenska Ishockeyförbundet.

Spelarna Erika Grahm och Johanna Fällman var närvarande.

– Om man tänker på hur bemötandet och respekten har varit de senaste åren så kommer förtroendet ta ett tag att bygga upp, säger Grahm.

Drygt en vecka efter bojkotten möttes i dag möttes representanter från Svenska Ishockeyförbundet och Damkronorna, som företräddes av spelarfacket Sico.

Även spelarna Erika Grahm och Johanna Fällman var närvarande och en av punkterna som avhandlades var den om förlorad arbetsersättning för spelarna.

– Vi har garanterat spelarna att de ska få ersättning för förlorad arbetsinkomst, säger Tommy Boustedt till Sportbladet efter mötet.

Erika Grahm är nöjd över att frågan om ersättning ser ut att lösa sig.

– Det är såklart jätteviktigt, superpositivt. Sådana konkreta saker är lätta att skriva på och signera på, säger hon.

”Ett tecken på att de inte varit insatta”

Brynässpelaren är dock fortsatt besviken på hur bemötandet och respekten från förbundet har varit under de senaste åren.

– Det kommer ta ett tag att bygga upp ett sådant förtroende. De var mjuka och lyhörda i dag. Men att de har sagt att de är förvånade över bojkotten är ett tecken på att de inte har varit insatta i hur det bedrivs, säger Grahm.

Två av punkterna på spelarfacket Sicos kravlista är materialkontrakt och klädsel.

”SIF tillhandahåller oss inga damkläder, utan förser oss med herrkläder. Vi har under en femårsperiod bett om kläder i dammodell, kläder som skall vara sydda och anpassade för kvinnor. I gensvar får vi höra att SIF tillhandahåller lika kläder till samtliga landslag, dvs. herrkläder.” står bland annat att läsa.

– Det tråkiga är att vi har efterfrågat sådana saker länge. Det känns surt att det har behövt gå så här långt, säger Erika Grahm.

”Ibland kan det behövas en kris”

Tommy Boustedt säger att han har tagit till sig av kritiken under mötet.

– Det är inte något som har skapats senaste veckan, det finns ju någonting som inte har varit riktigt bra. Annars hade vi inte suttit här. Jag tror att det ibland kan det behövas en kris för att lösa upp saker och ting för att föra saker åt rätt håll, säger han och tillägger:

– Min känsla är att det är ett hårt sätt att lära sig och utvecklas. Det här är ett sätt att föra hela processen med dam- och tjejhockey framåt. Sen ville vi såklart inte att det skulle gå till på det här sättet, men det kommer ändå mynna ut i något bättre.

Nu hoppas Erika Grahm på att konflikten kommer lösa sig innan nästa landslagsturnering. Den spelas i Luleå mellan 5 och 9 november.

– Vår förhoppning är att vi ska ha ett lag nästa turnering. Det är ett tag dit, och vi har säkerligen några fler möten innan dess, säger Grahm.

Publicerad:

LÄS VIDARE