Mathias Bromé hjälte med första landslagsmålet

Publicerad 2020-02-06

En ”gul vägg” hade upprättats på Globens ena kortsida inför Tre Kronors match mot Tjeckien.

Men när spelarna kom ut på isen uppstod ett litet problem – Sverige spelade i blått.

Trots ”fel” tröjfärg vann Tre Kronor med 2–1 efter ett sent avgörande av Mathias Bromé.

Tre Kronor mot Tjeckien var den första av tre gruppspelsmatcher för Sverige i hemmaturneringen i Globen, och i ett försök att få till stämning förbereddes en gul vägg på ena kortsidan i form av gula t-shirts som åskådarna skulle dra på sig.

Var bortalag

Men trots hemmaplan var Tre Kronor bortalag i matchen. Något som påverkade tröjfärgerna. För det var inte gula tröjor spelarna hade på sig – det var blåa.

Spelmässigt fick ”bortalaget” Tre Kronor se tjeckerna ta ledningen halvvägs in i första perioden genom David Stastny.

I andra perioden kunde Sverige kvittera genom Fredrik Händemark.

Med åtta minuter kvar av matchen fick Sverige ett guldläge när man fick ett läge i fem mot tre efter en hög klubba samt en crosschecking i ansiktet på Malte Strömwall.

Bromés första mål avgjorde

Det blev inga mål i det numerära överläget, men strax därefter kom avgörandet. Mathias Bromé fick se pucken dimpa ner framför mål och kunde sätta dit slutresultatet 2–1 och sitt första landslagsmål.

– Det är fan på tiden. Det har varit många chanser och många matcher utan en balja. Det var en lättnad, säger Bromé i SVT.