Publicerad:
Uppdaterad:

”Tillsätt en målvaktskunnig person som tar besluten”

Av: Johan Håkansson

Publicerad:
Uppdaterad:

LULEÅ. Regeln kom till för att skydda målvakterna

Men nu tycker målvakterna själva att det har gått för långt.

– Den som tar dessa beslut måste veta vad det innebär att stå i mål, säger David Rautio.

För att en gång för alla få slut på de eviga diskussionerna om störningar eller inte av målvakter beslutade sig SHL, efter stort inflytande från målvaktstränarna, att införa en ny regel i år.

All form av kontakt med målvakten innanför målområdet ska göra att mål ogiltigförklaras.

Men efter att Luleå, efter lång videogranskning, fått ett mål bortdömt mot Brynäs var det många som var kritiska.

Inte minst Luleås målvakter.

– Jag kan inte såga domarna. De följer ju de nya reglerna. Men det är tråkigt för hockeyn, för det är ju ett fint hockeymål, säger Joel Lassinantti.

”Vad vet Lärking i Stockholm?”

Bredvid honom står David Rautio, reservmålvakten, som ivrigt vill ge sig in i diskussionen.

– Vårt största problem är att domarna ska veta vad som är en störande touch. De har aldrig stått i mål i hela sina liv. Eller Lärking i Stockholm. Vad vet han?

Rautio fortsätter:

– Vi måste få in en målvaktskunnig person, en gammal målvakt som har koll, som går in och avgör. Tidigare var det fel åt ena hållet – men nu blir lika mycket fel åt det andra.

Luleås målvaktstränare Gusten Törnqvist säger att man måste värna målvakternas säkerhet, men att sådana här mål måste godkännas.

– En viss typ av kontakt måste vi vänja oss vid. All form av kontakt som kan vara skadlig ska bort – men det kan inte vara så att så fort man nuddar en målvakt ska mål dömas bort. I så fall kommer våra svenska målvakter vara oerhört dåligt förberedda om de sedan ska åka över till NHL.

”Måste finnas spelkänsla”

Luleå fick ändå med sig extrapoängen tack vare ett straffmål av Niklas Olausson. Men glädjen över det överskuggades av det bortdömda målet.

– Jag måste vara ärlig och säga att jag inte kan regeln exakt, men om det enligt regelboken var rätt att döma bort målet så måste regeln ändras. Så enkelt är det. Det var ju ett fantastiskt hockeymål.

Juhani Tyrväinen var den spelare som enligt domslutet touchade Brynäs målvakt Joacim Eriksson.

– Jag kände inte ens att jag tog i honom. Regeln är bra, men det måste finnas någon form av spelkänsla. Jag stör honom inte och han har ju ingen chans att ta det skottet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Publicerad: