Kanada körde över Sverige

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-12-21

Förlust för småkronorna i JVM-genrepet

Marco Scandela kör över Sveriges Jacob Josefsson i en match som Kanada vann med 6–2.

De räknas som favoriter i junior-VM.

I natt möttes Kanada och Sverige i en träningsmatch.

Och det hettade till direkt.

Lönnlöven vann den tuffa matchen med 6-2 (3-0, 1-0, 2-2).

Jublande kanadicker.

Småkronornas målvakt Jacob Markström fick det svettigt från första nedsläpp i ishallen i Regina.

Kanada - som spelade i gröna (!) tröjor - satte full fart och skapade flera vassa chanser i den första perioden. Och utdelningen kom också.

Supertalangen Taylor Hall, 18, gjorde 1–0 efter 10.48 efter ett fantastiskt dribblingsnummer strax före målet. Jordan Caron satte senare 2–0 med ett skott mellan Markströms benskydd.

Hall lämnade matchen

Vänsterforwarden Hall, som beräknas gå som etta i NHL-draften 2010, lämnade matchen senare under första perioden och det hockeytokiga Kanada fruktade en allvarligare skada.

– Han är okej. Han slog bara i knäet lite. Han hade spelat vidare i vilken annan match som helst, men nu lät vi honom vila för att inte riskera något, sa coachen Willie Desjardins till TSN.

Nåväl. Kanada klarade sig bra även utan Hall.

I den andra perioden spädde Brandon Kozun och Travis Hamonic på till 3–0 och 4–0 och matchen var förstås avgjord.

Klingbergs spräckte nollan

I sista perioden handlade det mest om huruvida Kanadas målvakt Jake Allen skulle hålla nollan eller inte. Vid läget 5–0 fick Allen, som totalt räddade 30 svenska skott, kapitulera för Frölundaliraren Carl Klingbergs skott. Senare tröstmålade även Brynässpelaren Jakob Silfverberg för Småkronorna och fastställde slutresultatet 6–2.

– Han (Allen) spelade overkligt bra. Det fanns två eller tre riktigt vassa räddningar. Det var en betydligt tajtare match än 6–2, sa Willie Desjardins om sin målvakt.

Matchen var stundtals också tuff och grinig. Flera små slagsmål inträffade och totalt 23 utvisningar delades ut varav åtta för roughing.

Brynäsforwarden Anton Rödin fick en riktigt ful armbåge av Kanadas kapten Patrice Cormier. Domarna missade händelsen och Cormier klarade sig från utvisning, men enligt TSN kan internationella hockeyförbundet se över händelsen och kanske straffa kanadensaren efteråt.

– Det har blivit mycket rivalitet mellan våra lag. Det kan man inte säga emot, sa Kanadas back Alex Pietrangelo.

Junior-VM startar på annandag jul. Sverige inleder mot Tjeckien.