”Vi klarar oss fram till årsskiftet”

Bister ekonomisk verklighet för SHL-klubbarna om publiken uteblir

Publicerad 2020-08-11

Jonas Berglund och hans Luleå kan få det kämpigt ekonomiskt.

SHL-klubbarna står framför en bister ekonomisk höst. 

Spel utan publik, eller med kraftiga begränsningar, riskerar att slå stenhårt mot ekonomin.

– Inom SHL har vi kalkylerat med ett snitt på mellan 20 till 30 miljoner i underskott och så är det för oss också, säger Luleås vd Stefan Enbom.

Luleås vann SHL förra säsongen i överlägsen stil. Men klubben berövades möjligheten att vinna herrlagets andra SM-guld då coronapandemin stängde ner all idrott. 

Redan då serien avslutades hade den sportsliga ledningen gjort klar truppen till kommande säsong. Avtalen med nyförvärven Linus Klasen, Eddie Larsson och Victor Berglund var klara sedan tidigare. 

Bortsett från förlängningen av unge backen Nils Lundkvist har butiken sedan dess varit stängd. 

– Vi drog ner vår spelarbudget med fem miljoner och har hållit det. Med facit på hand hade vi helst dragit ner ytterligare om vi hade haft möjlighet. Men vi har en fantastisk sportledning som jobbar med framförhållning och de var klara med kommande säsongs lagbygge redan innan slutspelet skulle ha startat, säger Enbom. 

Är du förvånad över att några av era konkurrenter har varit betydligt mer offensiva på värvningssidan?

– Väldigt svårt att säga, jag har inte insyn i hur de (värvningarna) är finansierad. Klart vi har funderat över var de hittar intäkterna, det grubblar vi en del över. Men vi försöker lägga fokus på vårt eget. Vi har haft köpstopp på i princip allt sedan i april och hållit stenhårt i plånboken.

Stefan Enbom.

Kan tappa upp mot 30 miljoner

SHL-klubbarna står i huvudsak på två ben: det lukrativa tv-avtalet som inbringar runt 40 miljoner kronor varje säsong till varje klubb – samt intäkter från biljetter och försäljning i samband med matcher.

För att inte riskera att tappa några tv-intäkter har SHL bestämt att ligan ska starta som planerat den 19 september. När och om det blir med någon publik är fortfarande högst oklart. 

– Här och nu är det inget som tyder på någon förändring den närmsta tiden. Det är en jättestor osäkerhet, såklart. En osäkerhet som vi är mitt upp i och försöker att hantera. Det är givetvis en otrolig utmaning.

Vilken påverkan riskerar det att få för ekonomin?

– Vi har i omgångar kalkylerat i minskade intäkter, en första sväng var det 15 miljoner i bortfall. Men i den prognosen hade vi ändå räknat med att relativt snart ta in publik och lite senare ha fulla hus. Under sommaren har vi insett att så blir det inte, säger Stefan Enbom och utvecklar: 

– Inom SHL har vi nu kalkylerat med ett snitt på mellan 20 till 30 miljoner i underskott och så är det för oss också. Har vi ett underskott på 20 miljoner har vi inte en möjlighet i världen att dra på oss några mer spelarkostnader.

Luleå valde nyligen att tacka nej till en fortsättning med landslagsbacken Jesper Sellgren som i stället valde Frölunda.

– Sellgren är ett typexempel, vi lider enormt att inte kunna vara med på en sådan spelare, men det finns inte på kartan att vi skulle kunna dra på oss fler kostnader. Då skulle vi vara tvungna att chansa på att spelarna skulle göra gigantiska löneavstånd eller att staten går in med ekonomiskt stöd.

Diskuterat lönesänkningar

Hur lång tid tror du att det tar innan ni kan fylla arenan igen?

– Vi är inställda på att innan årsskiftet kommer det att vara stora begränsningar av publik och därmed ett väldigt hårt tryck på ekonomin.

Hur länge klarar ni spel utan publik, eller med kraftiga begränsningar?

– Vi klarar fram till årsskiftet, tack vare att vi hållit så otroligt hårt i plånboken. Det är en likviditetsfråga det handlar om. Men utan publik fram till dess blir en otrolig utmaning. Ingen klubb vet hur våra supportrar tänker runt säsongskorten och våra partner tänker runt partnerpaketen. Hur kommer de att resonera? Vill de fullt ut bli ekonomiskt kompenserad blir det supertufft. 

Är lönesänkningar ett alternativ ni diskuterar?

– Vi har ett resonemang i Luleå Hockey om vilken väg vi ska gå. Går det att korttidspermitetera några i personalen? Går det att göra lönesänkningar på andra? I slutändan kommer vi inte att ha råd om det här fortsätter. Har vi inte likviditeten tvingas vi ta den diskussionen. 

Har ni redan inlett diskussioner om lönesänkningar med spelarna?

– Ja, det har vi så smått. Vi ser till att alla hålls informerade. Vi har sagt att vi avvaktar de närmsta två veckorna så får vi se vart det lutar med publik. Fotbollen är desperat och vill ha besked, de sitter i ett betydligt tuffare läge. Vi hann spela klart vår serie och blev även kompenserade för ekonomiskt bortfall i slutspelet. Vår riktiga utmaningen kommer först nu, säger Enbom.

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!