Svenska sviten i JVM bruten

Publicerad 2020-12-31

Den svenska monstersviten är bruten.

Ryssland avgjorde med bara sekunder kvar av förlängningen i en grinig nattrysare

– Man märker att ryssarna börjar spela fult och äckligt, säger Alexander Holtz till SVT efter den andra perioden.

Nattens tungviktsmöte mellan Sverige och Ryssland innehöll det mesta. Snygga mål, läckra räddningar, fräcka individuella prestationer, en hel del tjuvnyp och inte minst dramatik.

Med 5,6 sekunder kvar av förlängningen kunde Ryssland sätta avgörande 4–3 bakom en storspelande Jesper Wallstedt.

Juniorkronorna kom till nattens match med 54 raka segrar. Senast Sverige förlorade i gruppspelet var 2006, men nu är alltså den långa segersviten bruten.

Poängen mot Ryssland gör ändå att Juniorkronorna vinner gruppen om det blir seger mot USA natten mot nyårsdagen.

Ryssland körde över Sverige i den första perioden. Redan efter 37 sekunder låg pucken bakom debuterande Jesper Wallstedt i det svenska målet. Ett mål som dock dömdes bort sedan Rodion Amirov kört på den svenska målvakten.

Det ryska ledningsmålet kom dock efter drygt sju minuter.

Mitt i det ryska övertaget lyckades Sverige sticka upp och Arvid Costmar kvitterade innan Amirov fick sitt mål då han gav Ryssland ledningen igen i slutminuten.

Ett resultat som Juniorkronorna ska vara nöjda med.

Total scenförändring

Men så kom scenförändringen i en grinig mittperiod. Ryssarna drog på sig flera utvisningar och Sverige tog allt mer över matchbilden.

I just powerplay kom också kvitteringen. Alexander Holtz träffade först stolpen när han hade mer eller mindre öppet mål, för att sedan iskallt valla in pucken via målvakten Askarov.

Holtz hade analysen klar till varför Sverige tog över matchen.

– Farten, vi kommer ut som ett helt annat lag. Tycker vi är mycket bättre. Vi skapar mycket och det är bara att fortsätta lika, säger Holtz till SVT.

Han var dock missnöjd med Rysslands agerande och domarnas bedömning:

– Man märker att de börjar spelar fult och äckligt. Dåligt att vi inte har fått en femma med oss. Vi får hoppas att domarna steppar upp lite.

Ryssland återtog ledningen i powerplay med tio minuter kvar av tredje perioden, men Juniorkronorna reste sig återigen. Med en minut kvar kunde Noel Gunler med kroppen styra in Alexander Holtz skott och tog matchen till förlängning.