Det ryska hotet: supermålvakten

Av: Anton Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Till vardags har han bäst målvaktsstatistik i KHL.

Nu har Juniorkronorna i uppgift att få hål på Jaroslav Askarov.

– Det ska nog gå att göra mål på honom också, säger Noel Gunler inför matchen mot Ryssland.

Det finns många bra målvakter i JVM.

Men frågan är om någon är mer namnkunnig än Jaroslav Askarov.

Ryssen draftades av Nashville Predators som elva i höstas och har imponerat i klubblaget SKA St Petersburg. Faktum är att han – på sina sju matcher – har bäst statistik av samtliga burväktare i KHL då han släpper in mindre än ett mål per match.

Men det är en formstark svensk offensiv han ställs emot. Bland annat skarpskytten Noel Gunler som har stänkt in tre mål i turneringen.

– Jag har väl ingen jättebra koll på honom egentligen förutom att det är en jätteduktig målvakt. Men det ska nog gå att göra mål på honom också, säger han.

”Måste vara vaksamma”

Förbundskapten Joel Rönnmark är väl medveten om vad det är som väntar mellan de ryska stolparna.

– Askarov är en toppmålvakt i sin ålderskull. Han är kvick och gillar att vara delaktig i spel med puck och det måste vi vara vaksamma på. Vi ska ha en scouting klar där vi kikar på honom och kommer att ge grabbarna lite tips och tankar för att kunna göra mål på honom. Men vi har jätteduktiga målskyttar i vårt lag och vi ska göra allt vi kan för att göra mycket mål, givetvis, säger han.

Foto: Erik Simander/TT

Han fortsätter:

– Överlag är ryssarna ett starkt och duktigt hockeylag. Det är många skickliga spelare utan någon riktig superstar, utan det är flera som är riktigt duktiga. Överlag känns det som ett starkt och homogent lag. Det blir en jättebra utmaning för oss och vi är grymt taggade. Det blir en värdemätare, säger han.

Förlorade mot Tjeckien

Ryssland inledde med att besegra USA med 5–3 för att sedan överraskande förlora mot Tjeckien med 0–2. Men det råder ingen tvekan om att det är en av de tuffaste uppgifterna som det svenska laget får ta sig an.

– Jag håller ryssarna och USA som de kanske tuffaste på förhand i gruppen. Nu gjorde tjeckerna en fantastisk insats och slog ryssarna. De är lite olika som lag och det blir två riktiga värdemätare men kanske med lite olika typer av spel. Vilka som är bäst törs jag inte uttala mig om. Ryssarna drog längsta strået sist. Skulle de spela bäst av sju skulle de nog vinna några var. Det är två riktigt bra lag och vi ser fram emot ryssarna till att börja med, säger Rönnmark.

Matchen mot Ryssland spelas natten till nyårsafton.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!