Klart: SHL startar 19 september

Mycket är fortfarande osäkert

Av: Anton Johansson, Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Kommande SHL-säsong skjuts inte upp utan drar igång 19 september.

I nuläget blir det utan publik vilket kan göra det problematiskt.

– Det kommer att krävas mycket lokalt av klubbarna, säger SHL:s vd Michael Marchal.

Under tisdagen hade SHL sin årliga bolagsstämma. Där beslutade klubbarna och styrelsen att starta säsongen som planerat den 19 september.

SHL meddelar att man fortsätter att följa riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten och samarbetar nära i frågan.

– Det var ett enhälligt beslut att vi börjar spela den 19 september. Alla vill börja spela, givetvis med publik. Hockey ska spelas med publik och det finns ingen som tycker något annat. Det är givetvis en viktig inkomstkälla för klubbarna men det här är förutsättningarna vi har i dag så vi förhåller oss till dem, säger Michael Marchal.

Blir kämpigt

Men utan publik blir det tufft.

– Klart att det blir knepigt. Vilket företag som helst som tappar 30, 40, 50 procent av sin omsättning får svårt att få ihop det. Då måste man göra någonting åt det.

Finns det ett datum där ni känner att ni måste ha publik för att det ska fungera?

– Vi förbereder oss för de förutsättningar som finns nu och det är med att spela utan publik. Sen vill vi sätta igång så fort som möjligt. Vi har försökt att förutse alla scenarion och försökt bedöma konsekvenserna och vad som krävs. Det kommer att krävas mycket lokalt av klubbarna. Det är inte svårt att gissa, försvinner intäkterna så måste man minska på kostnaderna, så funkar det i alla företag.

”Kollar på andra sporter”

19 september är alltså fastställt. Men mycket är fortfarande osäkert och nya direktiv kan dyka upp. Marchal menar dock att ligan är bra förberedd.

– Det är några månader kvar. Vi får följa utvecklingen och se vad som händer. I första hand är det vad Folkhälsomyndigheten säger men sen kollar vi hur det utvecklas i andra sporter och ligor. Jag tycker att vi i hockeyn har varit väldigt väl förberedda. Vi var tidigt ute med att göra olika typer av riskbedömningar. Även om det är jättesvårt så är det inget som kommer som en blixt utan vi försöker vara noggranna, förbereda och ta hänsyn till så mycket som möjligt. Det är ett välgrundat beslut, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN