Uppdaterad 2022-12-12 | Publicerad 2022-08-21

De kanadensiska juniorerna är världsmästare för 19:e gången genom historien – flest av alla.

I finalen mot Finland avgjorde Kent Johnson i förlängningen.

Men det var millimeter i från att Finland knep guldet – JVM:s bäste spelare Mason MacTavish räddade Kanada på mållinjen.

Ett mästerskap som bjudit på halvtomma läkare under hela turneringen fick sin lilla revansch ett välfyllt Rogers Place i Edmonton fick se sitt hemmalag bli juniorvärldsmästare efter stort drama.

PLUS: Axelsson tippar: Så här slutar SHL 2022/2023

Kanada gick upp i en tvåmålsledning efter två perioders spel, mål av Joshua Roy och William Dufour.

Men i den tredje kom de finländska juniorlejonen tillbaka. Via två fullträffar av Aleksi Heimosalmi och Joakim Kemell togs matchen till förlängning.

Räddade på mållinjen

Väl där, förlängningen spelas tre mot tre, kunde Kanadas Kent Johnson skjuta 3–2 bakom Juha Jatkola i det finländska målet efter knappt tre och en halv minuts spel.

Men det var bara millimeter från att finländarna avgjort halvannan minut tidigare. Mason McTavish slarvade med pucken i egen zon och gav finländarna en jättechans. Men när Kanadas målvakt Dylan Garand var överspelad och pucken bara skulle läggas in räddade McTavish själv upp situationen med att rädda pucken i luften på mållinjen.

Hade pucken träffat ett par millimeter längre ned på klubban hade den troligen studsat i mål i stället.

– Pucken gick över mig och när jag tittade bakåt såg jag att Mac drog bort den från mållinjen. Åh, herregud vilken känsla. Sen vänder vi och gör mål, säger Garand i TSN:s segerintervju på isen.

Svenskar i all star-laget

Hemmanationen spelade ett perfekt mästerskap – sju vinster på sju spelade matcher.

Turneringens MVP blev just Mason MacTavish och han valdes även till bäste forward och fick en plats i all star team.

Sveriges målvakt Jesper Wallstedt valdes till bäste målvakt och Finlands Kasper Puutio till bäste back.

Hela all star team:

Målvakt: Jesper Wallstedt, Sverige. Backar: Olen Zellweger, Kanada och Emil Andrae, Sverige. Forwards: Mason MacTavish, Kanada, Joakim Kemell, Finland och Jan Mysak, Tjeckien.