Nya regler: Målvakterna skyddas med nytt matchstraff

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sex nya regler införs i svensk ishockey till nästa säsong.

Diskussionen om målvakterna och målgården fortsätter att röra upp känslor.

Nu skyddas målvakterna ytterligare när det införs matchstraff för goaltender interferece.

Sex nya regler är betydligt mindre än tidigare säsonger, tre av ändringarna är dessutom gamla regler som man nu väljer att gå tillbaka till.

– Vi har gemensamt insett att när vi haft goda intentioner om regeländringar så har vi inte riktigt kunnat leva upp till dem. Kanske har det varit svårt för ledare och spelare att anpassa sig till de nya spelreglerna, ibland svårt för domarna att vara konsekventa i bedömningar. Vi har helt enkelt inte kunnat leva upp till andemeningen som vi hade tänkt oss och då har vi ingen prestige i att göra en regelförändring och gå tillbaka till något som fungerade bättre, säger Joel Hansson, domaransvarig hos Svenska Ishockeyförbundet.

Fokus i de nya regeländringarna har handlat om spelarnas säkerhet.

Matchstraff för pååkning

Nu kommer det ändringar som också ska underlätta för att föra statistik kring hjärnskakningar kopplat till när målvakter blir pååkta av spelare.

– När vi började med arbetet kring spelregler tillsammans med en stor grupp målvaktstränare förra året insåg vi att vårt regelverk inte var i takt med hur målvaktstränare jobbar med taktik och spelsätt med sina målvakter. Det vi aktivt gör inför nästa säsong är att lägga till ett matchstraff för goaltender interferece. Jag tror egentligen inte att vi sett en ökning av sådana händelser men vår förhoppning är att vi, på ett bättre sätt, kan föra statistik kring de fall vi har. Vi har absolut sett att vi haft fall av hjärnskakningar kopplat till just pååkning av målvakter så därför känns det bra att kunna föra den här statistiken, säger Joel Hansson.

Lagstraff för jubel

Det stora problemet med hjärnskakningar tror förbundet handlar mycket om attityder och normer.

– En del av det är att jobba med attityden just kring tacklingar där spelare utdelar en tackling som skadar en motspelare. Om laget ställer sig upp i båset, hetsar och skriker på spelare som uppmuntran till detta kommer domaren att kunna dela ut ett lagstraff. Det är ett inspel som kommit från Projekt nollvision, helt enkelt för att jobba förebyggande i hjärnskakningsfrågan, säger Joel Hansson.

Regelboken täcker all ishockey från barn- och ungdomshockey till SHL-nivå.

Publicerad:

LÄS VIDARE