NHL

Gabriel Landeskog hjälte: ”Bland det roligaste jag varit med om”

Avgjorde för Colorado Avalanche mot Montreal Canadiens

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

NEW YORK. Gabriel Landeskog har varit NHL-stjärna i nio år – men aldrig spelat lika lysande hockey som den här vintern.

Han gjorde sitt 23:e mål för säsongen när Colorado slog Montreal i natt och delar därmed tredjeplatsen i målligan med notoriska målsprutan Patrik Laine.

– Det har definitivt varit en av de roligaste höstarna jag varit med om i Avalanche, men jag tycker faktiskt att jag kan spela betydligt bättre, säger Avalanche-kaptenen till Sportbladet efter 2–1-segern.

Ja, succén bara fortsätter för Gabriel Landeskog i skuggan av Klippiga bergen.

35 sekunder in i tredje perioden i Avalanches hemmamöte med Montreal i natt dök han upp framför bortakassen och tryckte in 2–1 bakom Carey Price.

Därmed blev han matchhjälte, för tillställningen slutade 2–1.

”Jag bestämde mig för att skjuta mer”

Men inte nog med det. Fullträffen var den 26-årige stockholmarens 23:e för säsongen och det betyder att han kliver upp jämsides med Patrik Laine på tredjeplatsen i målligan. Bara Alex Ovetjkin och Jeff Skinner har hängt fler kassar.

Fortsätter Avalanche-kaptenen i samma takt kommer han göra bortåt 53 mål innan grundserien är över – och slå Håkan Loobs klassiska svenska rekord a’ 50. Det egna personbästat på 26, från säsongen 2013–2014 lär ryka innan nyår…

– Jag ska inte sticka under stolen med att det är roligt. Jag har haft ett väldigt stäm, helt klart. Några stora förändringar i mitt spel har jag inte gjort, jag har ju alltid gillat att gå på mål men jag bestämde mig tidigt för att skjuta mer istället för att söka passning hela tiden och det har gett resultat, säger ”Gabbe” på telefon från Denver.

– Samtidigt får du mig inte att säga att jag spelar bättre än nånsin, he he. Jag tycker tvärtom att jag tidvis spelat sådär och kan mycket bättre. Å andra sidan har det funnits perioder när det känts väldigt bra och puckarna ändå inte velat gå in så jag tar det här. 

Rycker i poängligan

För assisten till målet i natt stod Nathan MacKinnon och Mikko Rantanen – som för övrigt prickade in det första målet mot Montreal och rycker i toppen av poängligan. Det var sannerligen ingen tillfällighet. Avalanches förstakedja har gjort 20 mål där samtliga tre spelare varit inblandade. Närmast bakom i den statistiken är Johnny Gaudreau, Sean Monahan och Elias Lindholm i Calgary. Med åtta…

– Ja, det är ett speciellt år för oss, men vi känner också att vi har potentialen, att vi ska kunna driva på och göra det här. Som jag sagt tidigare är det en styrka att alla tre är rätt bra på många olika saker, fortsätter kaptenen från Stockholm.

– Men för mig är det samtidigt inte så svårt. Mikko och Nathan är världsspelare.

Well, det är Gabriel själv också.

Det finns det papper på nu.

Gabriel Landeskog och Rantanen jublar.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

NHL-panelen: Han har varit höstens spelare

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL

Gabriel Landeskog

Colorado Avalanche

Mikko Rantanen

Montreal Canadiens