Grundström avgjorde för LA Kings i natt

Uppdaterad 2023-01-11 | Publicerad 2021-01-27

NEW YORK. Det är svenskarna som frälser överraskningslaget LA Kings just nu.

I natt var det Carl Grundströms tur att avgöra ett bortamöte med Minnesota.

– Carl och kedjekamraterna har bra självförtroende och det ska de ha, säger coachen Todd McLellan efter 2-1-segern.

För en knapp vecka sedan avgjorde Adrian Kempe en hemmamatch mot Colorado, i söndags stod Lias Andersson för ett av segermålen mot St. Louis – och i natt var det alltså Carl Grundström som blev blågul LA-kung.

Drygt fem minuter in i tredje perioden i bortamatchen mot Minnesota, vid ställningen 1-1, sög han åt sig pucken ute på högerkanten, skar rakt in i slottet i sidled och stänkte upp pucken i nättaket.

”Ingen tillfällighet”

Därmed var duellen, skulle det visa, avgjord.

– Det är ingen tillfällighet att kedjan Carl bildar med Mike Amadio och Trevor Moore var inne på avgörandet, säger coachen Todd McLellan.

– De har bra självförtroende just nu och det ska de ha. Jag känner mig mycket trygg med att ha dem på isen i kritiska lägen.

Joel Eriksson Ek gjorde Minnesotas mål och är nu uppe i fyra fullträffar den här säsongen.

Allt om Hockey-VM 2021: Spelschema, tv-tider och datum
Stanley Cup 2021: Allt om slutspelet i NHL

Adam Larsson piskade in sitt andra mål för året, med en klassisk handledare från slottet, i Edmontons bortamatch mot Winnipeg – men förgäves. Jets fick revansch för den snöpliga sista-sekunden-förlusten i söndags och vann med 6-4.

När Colorado Avalanche kör, då jäklar kör de. Det fick San Jose Sharks bittert erfara i Denver i natt. Stanley Cup-favoriterna hade ledningen med 7-2 redan efter två perioder och då var det tack och godnatt; inget mer hände än att hajarna gjorde ett tröstmål i tredje.

– Ja, ikväll var alla formationer redo att spela. Vi gjorde det riktigt bra, säger coachen Jared Bednar.

Andre Burakovsky svarade för två assist och Gabriel Landeskog för en – och finländske stjärnan Mikko Rantanen gjorde mål för sjätte matchen i rad.

Pittsburgh Penguins hämtade in 0-2-underläge i tredje perioden borta mot Boston men fick till stryk på övertid. Hjälte för Bruins: Craig Smith.

New York Rangers sjunker längre och längre ner i sin svacka. I natt stod de för säsongens hittills mest mediokra insats och förlorade med 3-2 borta mot Buffalo.

– Jag kokar, det här måste få ett slut nu, säger coachen David Quinn.

Victor Olofsson och Rasmus Dahlin hade bägge assist på Jack Eichels matchavgörande mål i andra perioden.

Philadelphia Flyers var illa ute när de i andra perioden borta mot New Jersey tappade 2-0-ledning, men i tredje kom de tillbaka med eftertryck och såg slut till att vinna med 5-3.

Oskar Lindblom bokfördes för assist.

Trots att de covid-avstängda ryssarna ännu en gång saknades, liksom skadade Tom Wilson, lyckades Washington kriga sig till en 3-2-seger mot New York Islanders hemma i DC.

Nicklas Bäckström spelade som vanligt fram till ett av målen, men tvingades på grund av okänd skada avbryta matchen i tredje perioden.

– Jag har ingen uppdatering om honom, säger coachen Peter Laviolette och låter så lagom glad, för om även ”Bäckis” missar matcher framöver blir det i princip omöjligt för Caps att vinna.

I Nashville hade Predators större besvär än väntat med Chicago och låg länge och väl under med 2-1 – efter ännu ett Hawks-mål signerat Mattias Janmark.

I mitten av tredje kunde finländaren Mikael Granlund dock kvittera, på assist från Mattias Ekholm - och sedan avgjorde Roman Josi på övertid.

Vegas-riddaren Max Pacioretty fullbordade ett hattrick när han på egen hand hämtade in St. Louis 4-2-övertag i tredje perioden i T-Mobile Arena. Fast firandet blev måttligt efteråt, för till sist vann gästerna ändå på straffar.

Pikant kuriosa:

Hela Vegas coach-stab var satt i covid-karantän och istället fick general managern Kelly McCrimmon hoppa ner i båset tillsammans med hastigt inkallade AHL-tränare.

Ytterligare en liten detalj: Alex Pietrangelo noterades för en assist i sitt allra första möte med de gamla kompisarna i Blues.

Toronto Maple Leafs går bra för tillfället. De tappade visserligen 3-1-ledning i returmötet med Flames i Calgary i natt, men i mitten av tredje slog skyttekungen Mitch Marner tillbaka och avgjorde.

Pierre Engvall assisterade till ett mål, liksom Mikael Backlund.

Ankorna från Anaheim har blivit defensiva virtuoser i år. De tog säsongens andra 1-0-seger borta mot Arizona i natt. Danton Heinen fick in en puck på Darcy Kuemper i slutet av första perioden – och sedan blev det inget mer.