Domarchefen: Vi är inte lättkränkta

Publicerad 2020-10-29

Förbud mot att skrika och vifta med armarna?

En nödvändighet så som hockeyallsvenskan har utvecklats, menar domarchef Björn Wettergren.

– Det här handlar inte om att vi är lättkränkta, säger han.

Följ ämnen

En spelare skickar upp ett slagskott på läkaren.

En annan skjuter en halvmeter bredvid en linjemans huvud efter avblåsning.

En tredje viftar med armarna som en väderkvarn för att påverka bedömningen.

Alla klarar sig utan utvisning.

Massiv kritik mot direktiven

På de hockeyallsvenska domarnas månadsmöte i går identifierades två problemområden som snarast behövde åtgärdas.

– Det var för många slashing och det var problem med olämpligt uppträdande, säger domarchefen Björn Wettergren.

Några ny regler behövdes inte, men domarna beslöt sig för att beivra olämpligt uppträdande hårdare och mejlade ut sina nya direktiv till sportchefer i serien. Listan läckte till media och snart öste krönikörer galla över mesfasonerna.

”Vad är de hockeyallsvenska pamparna ute efter? Vill de inte se känslor? Vill de se ett gäng korgossar därute på isen?” skrev Sportbladets Mats Wennerholm.

Björn Wettergren finner kritiken orättvis, men förstår hur den kunde uppstå.

– Det är ganska tydligt i efterhand att jag borde formulerat mig annorlunda i det här dokumentet. Om syftet hade varit att gå ut nationellt med ett pressmeddelande hade vi utformat det helt annorlunda och mycket, mycket tydligare. Jag har inga problem med att det läcker, om du hade ringt och frågat så hade du fått det av mig, säger han.

”Jag älskar känslor!”

I listan över vad som ska bestraffas står bland annat sträckta armar i luften vid offsidebedömningar och att slå bort pucken efter avblåsning.

– Det är klart att det uppfattas som vi är ute efter att döda känslor, det tycker jag är orättvist. Om jag går till mig själv som domaransvarig i hockeyallsvenskan så har jag personligen föreslagit till i år att vi ska införa rena femmor för slagsmål som i NHL, för jag tycker att det skapar bra känslor, säger Wettergren.

Så vilka känslor får man visa på isen?

– Jag älskar känslor, men jag älskar inte slagskott som kommer farande en halvmeter från en linjemans huvud. Jag tycker inte att känslor behöver vara synonymt med att man uppträder illa, att man sätter sig i utvisningsbåset och massakrerar plexiglaset med sin klubba, det är bara dålig attityd. Om det är det som gör man tycker om ishockey då tycker vi väldigt olika. Jag gillar smällar, skönt tugg mellan spelare och domare och det får gärna gruffas lite och visas känslor. Men sluta åk runt och förnedra domarna.

Så var går gränsen?

– Om du sätter dig på sargen och sparkar och slår med klubban i sargen och skriker ”din jävla pajas”, det är ingen spontan reaktion, Då försöker du skaffa dig fördel, det vill vi ha bort. Det hade kunnat vara mycket tydligare om avsikten hade varit att dokumentet skulle gå ut, det får jag ta lärdom av. I sociala medier drar man det för långt när man tror att vi vill sporten illa, vi vill vara landets mest underhållande liga och ha jättemycket känslor hos spelare, tränare, domare och supportrar. Diskussionen känns väldigt orättvis.

”Det blir bara löjligt”

I går såg vi ett exempel på de nya direktiven, när Västerås Daniel Öhrn fick två minuter efter att ha avlossat en lös puck i sargen efter avblåsning.

Galet? Petigt?

Domarchef Björn Wettergren tycker inte att det är så enkelt.

– Det går att diskutera om det är vad vi är ute efter. Men jag vill vända på det och ifrågasätta varför man måste få slå pucken i sargen efter avblåsning, varför det är så viktigt. Om du drar i väg bollen efter avblåsning i fotboll så är det självklart att du riskerar ett gult kort, även om du inte får det varje gång. I handboll riskerar du åtgärder om du inte lägger ner bollen efter en foul. Inte kastar du upp bollen på läktaren i basket. Om man leker med tanken att man av något outgrundlig anledning måste få skjuta i väg pucken, för jag kan köpa det, var ska man då sätta gränsen hur hårt man ska få skjuta och långt ska man få skjuta. Handlar det om när man träffar någon eller skjuter pucken till en annan zon eller upp på läktaren? Enligt regelboken från förbundet står det klart och tydligt att det är två minuters utvisning när man slår bort pucken efter avblåsning. Ändå fattar alla att det blir löjligt om det handlar om en halvmeter och att det är ganska solklart om det är ett slagskott på 60 meter upp på läktaren som träffar en tolvåring i huvudet, säger han.

Hockeyallsvenskans sportchef Erik Ryman tycker att texten som gick ut var olyckligt formulerad, men vill förtydliga att känslor inte ska bort från serien.

– Uppträd normalt och ha normala reaktioner. Det kommer inte beivras. Men vi måste tänka på funktionärernas arbetsmiljö. Det kommer att komma ett förtydligande under dagen, säger Ryman.

Björn Wettergren

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln