Succéspelarens syrliga kritik till talangen

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
​Andreas Johnsson i Toronto
Foto: Chris Young / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
​Andreas Johnsson i Toronto

Vägen till NHL-spel har varit lång för Andreas Johnsson.

Efter den senaste tidens succé kritiserar han yngre landsmän.

– Det är många andra som jag ser, som begär trejder i stället – som Jonathan Dahlén exempelvis, jag menar ”hur gammal är du?”, 19-20 år och ska kräva speltid, säger han till Norran.

Andreas Johnsson, 24, har fått sitt genombrott i NHL-klubben Toronto Maple Leafs den här säsongen.

Den spelskicklige forwarden har tagit en plats i en av lagets två producerande kedjor, på 56 matcher har det blivit 36 poäng (19 mål och 17 assists) – vid 6–2-segern hemma mot Edmonton Oilers i natt spelade han med bland annat Auston Matthews, blev utsedd till matchens bästa spelare och gjorde två mål.

Vägen dit har inte varit spikrak, efter att ha lämnat Frölunda så han fått tillbringa två säsonger i AHL-klubben Toronto Marlies innan han kunde ta en plats i världens ledande hockeyliga.

– Det är många andra som jag ser, som begär trejder i stället – som Jonathan Dahlén exempelvis, jag menar ”hur gammal är du?”, 19-20 år och ska kräva speltid. När du är 30 år och har spelat i ligan i tio år – då har du gjort en del grejer, då kan du kräva speltid, säger Andreas Johnsson till Norran.

Jonathan Dahlén, 21, har haft svårt att ta en plats i Vancouver Canucks och byttes i veckan bort till San Jose Sharks, han hade fått tillbringa hela säsongen i AHL-klubben Utica Comets.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Johnsson i Frölunda 2014

Canucks general manager Jim Benning sa i media att Dahléns agent hade frågat om ett klubbyte.

Efter trejden uttalade sig den talangfulla forwarden till Sharks-sajten Fearthefin.

– Först och främst vill jag bli en bra spelare i AHL, jag har inte ens sneglat på NHL ännu. Självklart kan du inte hoppa över ett steg, och det är inte vad jag vill göra heller, säger han.

Fått kriga på

Andreas Johnsson framhäver hur han själv har haft tålamod och tagit tid på sig att utvecklas.

– Jag har inte haft bråttom direkt. Man måste ju förtjäna sin plats där man är och jag gjorde inte det från början, så jag har krigat på för att förtjäna det.

Även den här säsongen var det till en början att komma in ordentligt i ligan.

– Jag fick inte den start jag ville ha offensivt och poängmässigt, jag fick kriga och bygga upp mitt spel. Det har gått sakta och säkert – de senaste 30 matcherna har det börjat gå som jag vill att det ska gå spelmässigt och poängmässigt, det har varit en händelserik säsong och vi har ett bra lag.

Klassiska Toronto Maple Leafs har sitt bästa lag på mycket länge, Ontario-klubben ligger trea i både atlantic division och eastern conference.

Andreas Johnsson är son till Frölunda-legendaren Jonas Johnson, säsongen 2015–2016 vann han både SHL och CHL med Göteborgsklubben.

Förra säsongen var Johnsson med och vann AHL-slutspelet med Toronto Marlies – han vann slutspelets poängliga och blev utsedd till slutspelets MVP.

Jonathan Dahlén är son till NHL- och Tre Kronor-legendaren Ulf Dahlén, förra säsongen spelade han med Timrå i hockeyallsvenskan – han har nu hunnit med en match för AHL-klubben San Jose Barracuda.

Publicerad:

LÄS VIDARE