Manthas succéstart: ”Vet inte vad som pågår”

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Detroit verkar ha fått en ny superstar.

Anthony Mantha gjorde samtliga fyra mål när rödvingarna tog andra raka segern på ett dygn i natt – den här gången mot Dallas.

– Jag ville ha en bra start i år och här är vi, säger hjälten med ett snett leende efter 4-3-segern.

Han har varit bra i flera år, Anthony Mantha, och räknas som en av talangerna som ska leda Red Wings ut ur den pågående generationsväxlingen.

Men säsongsöppningen i år har ändå tagit omvärlden på sängen.

Han gjorde ett av målen när Motown-klubben småskrällde mot Nashville i går och i hemmapremiären i natt – som inleddes med att nypensionerade Niklas Kronwall till publikens jubel kom ut på isen för en ceremoniell tekning – smaskade han alltså in fyra puckar på Anthony Khudobin.

Foto: Paul Sancya / TT

Det är första gången en rödvinge gjort så många mål i en och samma match sedan Johan Franzén lyckades pricka in fem på Ottawa i februari 2011.

Och målkavalkaden räckte till seger den här gången. Wings vann med 4–3.

”Ville ha en bra start”

– Ja, jag vet inte inte riktigt vad som pågår, säger den 25-årige kanadensaren med ett blygt leende till den lokala Fox-kanalen.

– Men jag ville ha en bra start i år och här är vi.

En bra start har nederlagstippade Red Wings fått som lag också – och kanske är de efter några tunga år bättre än omvärlden föreställer sig.

För det det desto mer uppskrivna Dallas kärvar det däremot. Förlusten i natt var tredje raka av tre möjliga.

– Det är klart vi kan komma tillbaka efter den starten, vi måste bara vara lite smartare, säger coachen Jim Montgomery.

Mattias Janmark bidrog med en assist i Little Caesar Arena.

Carolina Hurricanes har det inte det minsta motigt. De har inte gjort annat än vunnit under grundserieupptakten och tog en ny skalp mot självaste Tampa hemma i febriga Raleigh i natt.

Och precis som mot Montreal i premiären och mot Washington igår jobbade de sig tillbaka från underläge. Lightning hade 3-1-ledning efter en period, men Canes hämtade in det försprånget under de sista två perioderna och sedan lyckades backen Jaccob Slavin dunka in 4-3 på övertid.

– Det är inte idealt att vi tvingas jobba så hårt för att komma tillbaka hela tiden, men jag är stolt över att killarna verkligen gör vad som krävs, säger coachen Rod Brind’Amour till klubbens hemma.

Tongångarna är lite annorlunda i Tampa-lägret. Lagkaptenen Steven Stamkos låter direkt arg när han pratar med media.

– Det var en fruktansvärd match från vår sida. Det bara fortsätter som i slutspelet i våras, vi tror att vi ska vinna bara för att vi är skickliga. Om vi inte ändrar på saker och ting blir det ett väldigt, väldigt långt år, rasar han.

Säsongen fortsätter vara något halsbrytande för svenske backen Carl Dahlström. Först tvingades han i en hast kasta sig på ett plan i Prag och flyga till New York för att Winnipeg Jets hade plockat honom på så kallad waivers av Chicago – och i nattens bortamatch mot New York Islanders fick han plötsligt debutera för nya klubben med extremt kort varsel. Bara fem minuter innan matchstart visade det sig att Josh Morrissey hade skadats under uppvärmningen, så det var bara för Carl att slänga på sig utrustningen och hoppa ut på isen.

– Ja, återigen blev det lite hektiskt. Helst hade jag väl känt på pucken innan första matchen, men det här kanske var lika bra. Nu är jag inne i det, säger den 24-årige stockholmaren till klubbens hemsida.

Det blev dock förlust i Jets-debuten. Islanders vann med 4-1.

Manitoba-laget får försöka trösta sig med det faktum att Patrik Laine gjorde sitt första mål för säsongen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN