Publicerad:
Uppdaterad:

Djurgårdens glädjebesked: Spelare på väg in

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Det stormade kring Djurgården innan novemberuppehållet.

2–13 på de tre sista matcherna, tre avstängningar efter tre huvudsmällar, flera tunga skador.

– Uppehållet kom lägligt, nu korrigerar vi och börjar om, säger sportchefen Joakim Eriksson.

Det finns stora förutsättningar för att det blir ett annat Djurgården under säsongen.

Sportledningen jagar en målskytt att ersätta skyttekungen Emil Bemström, passningsgeniet Dick Axelsson ser ut att skriva på kontraktsförslaget inom den närmaste tiden, kanadensiske backen Jason Garrison landade på torsdagsförmiddagen, de tre avstängda spelarna är på väg tillbaka och kaptenen Jacob Josefson och målvakten Robin Jensen ser ut att kunna vara åter till den andra halvan av serien.

Letar måltjuv

Förra säsongens skytteligavinnare Emil Bemström har än så länge tagit en plats i NHL-klubben Columbus Blue Jacket i Ohio.

– Vi har inte gett upp hoppet helt, men vi hade räknat med honom i det ursprungliga lagbygget och som det har utvecklat sig har vi intensifierat jobbet att hitta en ersättare. Att hitta den typen av spetskvalitet är inte lätt i det här skedet av säsongen och i konkurrensen från andra klubbar, säger Joakim Eriksson.

Enligt Sportbladets uppgifter kommer rutinerade forwarden Dick Axelsson att skriva på kontraktsförslaget med Djurgården senare under november.

– Det är vårt mål och vår ambition att han spela för oss, men det är mycket som spelar in med sambons karriär, fysiska förberedelser, inskolning av barn på förskola och andra uppdrag som expert i SVT. Dick Axelsson är ingen ersättare till Emil Bemström, utan vi söker hur som helst efter ytterligare en spelare, säger Joakim Eriksson.

Efterlängtad back

En annan spelare som det ryktats om är forwarden Patrick Cehlin som missade förra säsongen med Luleå på grund av hjärnskakning, han bor nu i Stockholm och uppges framöver kunna återuppta ishockeykarriären igen.

– Vi har inte haft någon dialog kring honom och han är inte aktuell för oss just nu. Det jag vet är han uppgås med flera spelare i laget och att det han ha kommit ut en del snack den vägen, säger Joakim Eriksson.

På torsdagen landade backen Jason Garrison från Kanada, på grund av skattetekniska skäl har återkomsten till Djurgården dröjt.

– Han kommer att bidra med styrka och positionsspelet utan puck, det är något som vi behöver i vårt spel. Sedan får man ha respekt för att han ligger efter när det gäller matchtempo, säger Joakim Eriksson.

”Josef” dröjer till jul

Kaptenen och centern Jacob Josefson och målvakten Robin Jensen genomgår rehabilitering efter fotskada respektive meniskskada.

Centern Tom Wandell missade också de tre sista matcherna innan uppehållet på grund av tuff smäll mot överkroppen.

– Rehabiliteringarna går enligt plan. När det gäller Jacob Josefson så är det annandag jul som gäller, Tom Wandell tränar fullt på is och spelar i nästa vecka, säger Joakim Eriksson.

”Pratat internt”

Jesper Pettersson blev avstängd för en skallning, Marcus Högström för ett slag mot huvudet från båset och Anton Hedman för en huvudtackling under förra veckan.

Jesper Pettersson är tillbaka till CHL-matchen borta mot Skellefteå borta på tisdag, Marcus Högström till SHL-matchen hemma mot Luleå nästa torsdag och Anton Hedman har fyra av fem matcher kvar på sin avstängning.

– Vi kan inte försvara agerandet från Jesper Pettersson och Marcus Högström, när det gäller Anton Hedman tycker vi att det mer handlar om en krock och en olycka. Vi ska spela hårt och fysiskt men inte använda övervåld även om det kan vara lätt hänt att det går över gränsen, det är emot vår värdegrund och vi har pratat om det internt hur det skadar vårt lag och spelarna sportsligt, säger Joakim Eriksson.

Tidigare i veckan var Joakim Eriksson i en intervju med Hockeynews kritisk till hur arbetet kring avstängningar har skötts.

– Jag uttryckte min allmänna uppfattning om hur jag tyckte att det fungerade. Vi accepterar domarna och tycker att de känns rimliga, det är väl den på Anton Hedman som vi kan tycka är tuff tidsmässigt men vi vet att man också väger in att det handlar om återfallsförseelse, säger Joakim Eriksson.

”Uppehållet blev bra”

Sista veckan innan det pågående landslagsuppehållet på grund av Karjala cup åkte Djurgården på tre förluster på fem dagar – 1–5 hemma mot Rögle, 0–4 borta mot Skellefteå och 1–4 borta mot Färjestad.

Innan det krävdes det övertid för seger hemma mot Oskarshamn och det blev förlust på övertid hemma mot Frölunda.

Bland annat gick Joakim Eriksson in i omklädningsrummet och höll ett tal i andra periodpausen i hemmamatchen mot Rögle, då Djurgården tappat från 0–1 till 1–5 i en kaosperiod med bland annat två baklängesmål i samma egna powerplay under 22 sekunder.

– Innan den sista veckan är vi väldigt nöjda med vad vi presterat, laget har varit stabilt och legat runt fyra-femma i tabellen utan toppspelare som Jacob Josefson och Emil Bemström som vi hade räknat med. Sista fyra matcherna hade vi sämre prestationer av olika anledningar och tappade i tabellen, vi har haft skador och skavanker – det är uppehållet blev bra för oss, vi har kunnat utvärdera och ta till konkreta åtgärder, säger Joakim Eriksson.

Jason Garrison, Tom Wandell och Jesper Pettersson är spelare som spelar redan på tisdag.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Publicerad: