Osannolik hjälte igen – Finland tog historiskt OS-guld

Publicerad 2022-02-20

PEKING/STOCKHOLM. Finland är olympiska mästare för första gången någonsin.

I finaldramat mot ryssarna klev den osannolika hjälten fram igen.

Två meter långe Marko Anttila, 36, låg bakom det historiska 2–1-målet i tredje perioden.

– Inte så ofta, men jag hejade på Finland, säger Peter Forsberg i Discovery.

Två OS-silver och fyra brons.

Men aldrig tidigare hade ”Lejonen” tagit ett olympiskt guld i ishockey.

Barerna i Finland hade öppnat portarna redan 05.00 och det var uppdukat för guldfest i vårt östra grannland.

Men redan sju minuter in i OS-finalen kom kallduschen när Michail Grigorenko direktsköt in 1–0 för ryssarna i spel fem mot fyra.

Båda nationerna, kända för sina starka defensiva spel, var guldfavoriter redan innan turneringen och resten av matchen blev också så tillknäppt som förväntat.

Avgjorde i tredje perioden

Finland var dock på gång och utdelningen kom 3.28 in i andra perioden när Ville Pokka slängde i väg en puck från offensiv blålinje och smet in bakom den ryske keepern.

Sedan var det dags för Marko Anttila att bli hjälte igen.

Den över två meter långe 36-åringen är knappast någon poängspelare, har en undanskymd roll i både klubblag (Jokerit) som i finländska landslagets fjärdekedja.

Men under VM-guldåret 2019 skapade han hysteri i landet genom att göra viktiga 4–4-kvitteringen mot Tre Kronor i kvartsfinalen, gjorde matchens enda mål i semifinalen mot Ryssland och sköt två fullträffar i finalen mot Kanada.

Helgonförklarad

I dagens OS-final krigade han till sig en puck, och vände sig sköt – 2–1 till Finland.

– Vi pratade i pausen om att skjuta mer och få mer trafik framför mål, säger Anttila om målet.

Även om det senare visade sig att Björninen var sist på pucken med en styrning var det Antillas som ska ha all kredd för det historiska målet som gav Finland OS-guldet.

Efter matchen, som också slutade 2–1, är den reslige forwarden helgonförklarad i Finland.

– En dröm som blev sann. Jag hoppas fansen har en härlig tid i Finland nu, säger Anttila.

”Den bästa – vunnit allt”

Helgonförklarad är även förbundskaptenen Jukka Jalonen – minst sagt.

Han blev, 2011, förste finländske förbundskaptenen att vinna VM-guld (VM-guldet 1995 leddes Finland av svenske Curre Lindström), tog JVM-guld med gyllene generationen 2016, även VM-guld 2019 – och nu har Jalonen också navigerat ”Lejonen” till det historiska första OS-guldet.

– Han är uppenbarligen den bästa. Han har vunnit allt, hyllar Valtteri Kemiläinen.

Peter ”Foppa” Forsberg i Discovery-studion efter Finlands guld:

– Det bästa laget vann, framför allt i slutspelet. Det är inte ofta, men jag satt och hejade på Finland.