Joel Eriksson-Ek stod för hattrick i natt

Publicerad 2021-10-20

NEWARK. Först kvitterade han till 5-5 när en minut återstod – och sedan fullbordade han ett hattrick på övertid.

Jo, de sjöng om Joel Eriksson-Ek i St. Paul och Minneapolis i natt…

– Kul att det blev så händelserikt i första hemmamatchen, säger värmlänningen till Sportbladet.

Han fick sitt stora genombrott förra säsongen, Joel Eriksson Ek – och det verkar sannerligen som att han tänker spinna vidare på succén i år.

Den 24-årige värmlänningen var helt fenomenal i nattens ”derby” mot Winnipeg hemma i Excel Energy Center – och blev till slut superhjälte.

Först hängde han säsongens första kasse i ett powerplay i slutet av första perioden och redan det räckte för att fansen skulle sjunga hans lov.

Men det var under slutklämmen ”JEE” verkligen räddade kvällen åt hela hockeytokiga bygden. Först tryckte han alltså in en 5-5-kvittering med en knapp minut kvar av ordinarie matchtid – efter att Jets haft ledningen med 5-3 så sent som 15 minuter in i tredje.

Sedan när, hemmalaget fick ett powerplay på övertid, avgjorde han hela matchen – som siste man i en underbar klapp-klapp-variant med Kirill Kaprizov och Kevin Fiala.

Snacka om hjälteddåd.

– Det var förstås roligt, säger Joel när vi når honom efteråt.

– Framförallt var det kul att det blev så händelserikt, med mycket mål och bra fart på läktarna, i första hemmamatchen för säsongen.

Vår norske vän Mats Zuccarello hade också en stor kväll med två mål och två assist.

Våldsamt nederlagstippade Buffalo Sabres fortsätter skrälla.

I natt sänkte de Vancouver Canucks med 5-2 hemma i Keybank Center.

– Killarna spelar för varandra, de tycker om att komma till rinken och hänga med sina kompisar. Vi har en härlig sammanhållning, förklarar coachen Don Granato.

Rasmus Asplund satte sista pucken i tom kasse och såväl Rasmus Dahlin som Victor Olofsson stod för framspelningar.

Nej, det hjälpte inte Chicago Blackhawks att de äntligen kom hem till United Center i natt.

De åkte på fjärde raka förlusten, mot New York Islanders – som därmed tog sin första seger.

– Det viktiga var inte resultatet, det var sättet vi spelade på och det gjorde vi bra, säger hårt pressade coachen Jeremy Colliton efter 1-4-smällen.

Det fortsätter gå tungt även för expansionslaget från Seattle Kraken. I nattens holmgång mot Devils i Newark var de lite bättre än mot Flyers i Philadelphia igår, men förlust blev det likafullt igen, med 4-2.

– Ja, vi krigade i alla fall. Det var en stor skillnad mot igår, konstaterar coachen Dave Hakstol, som nu äntligen får ta med sig sitt manskap hem till Västkusten och kan börja ladda för hemmapremiären på lördag kväll.

Andreas Johnsson hade en assist för New Jersey och Adam Larsson en för Seattle.

Det svänger vilt när årets version av Edmonton Oilers är i farten. Mot oväntat starka Anaheim hemma i Rogers Place i natt låg de under med 4-3 inför tredje men vände sista 20 och vann till slut med 6-5.

Connor McDavids poängskörd? Mja, det var beskedliga ett mål och två assist den här gången…

Jacob Silfverberg noterades för inte mindre än tre assist för Anaheim – och Isac Lundeström för två.

Pantrarna regerar Florida – i alla fall just nu. De vann nattens heta derby mot Tampa med klara 4-1.

– Vi håller inga ledningar och gör inga mål i första perioderna. Den trenden ska helst inte fortsätta. Men vi har spelat fyra matcher, det är bara att försöka vara bättre på några punkter, säger mästarnas lagkapten Steven Stamkos.

Floridas finländare Anton Lundell gjorde sitt första mål och Gustav Forsling bokfördes för säsongens fjärde assist.

De fick tillbaka Nathan MacKinnon i natt, men favoriterna Colorado föll i alla fall bortamatchen mot Washington.

6-3, skrevs siffrorna till och Washingtons främste lirare var som vanligt en ryss. Nej, inte Alex Ovetjkin – även om han gjorde ytterligare ett mål i slutet. Det var Evgeni Kutznetsov som plötsligt gjorde sin bästa match på flera år och smällde till med två mål och en assist.

– Han lade ner den tid som behövs i somras och är i toppskick just nu, konstaterar coachen Peter Laviolette.

Carl Hagelin bidrog med sin första assist i år.

Viktor Arvidsson hade gissningsvis siktet inställt på revansch när han återvände till Nashville med nya laget LA Kings i natt, men den blev han snuvad på.

Predators vann med 2-1 och bärgade därmed säsongens första seger.

Pittsburgh Penguins, å sin sida, åkte på säsongens första förlust – efter straffavgörande – mot Dallas (1-2).

Marcus Pettersson hade assist på enda spelmålet.