Wennerholm: Det visar Växjös verkliga styrka

Erik Källgren.

Det var en smärre chock för Växjö när målvakten Viktor Fasth gick sönder direkt i första semifinalen mot Örebro.

Men mardröm?

Nej, det är det först om även Erik Källgren går sönder.

Då får målvaktstränaren Andreas Andersson, 42, byta om igen.

Ja, Växjö reste sig och hittade en väg att vinna mot Örebro även utan Viktor Fasth.

Och Erik Källgren spikade igen när den värsta chocken lagt sig över att ha kastats in i målet för första gången på nästan en månad.

När Richard Gynge stötte in segermålet 3-2 efter 12.02 i femte övertidsperioden var det ytterligare ett bevis på att Växjö ständigt hittar lösningar och vägar att vinna matcher.

Det var den tredje övertidssegern i det här slutspelet.

Ätt Viktor Fasth försvann förändrade ingenting, även om jag och många med mig trodde det när han blev liggande där på isen lite drygt sju minuter in i första perioden

Det var nästan en kopia av när BIK Karlskogas målvakt Tim Juel skadade sig i hockeyallsvenskans andra semifinal mot Björklöven.

Helt oattackerad blev även han liggande efter en sidledsförlyttning.

Man ska aldrig säga aldrig

Jag ska inte påstå att det avgjorde den matchserien för det får vi aldrig veta.

Men en kvalificerad gissning är att det kostade BIK Karlskoga en final, då inkommande och matchrostige Stefan Steen varvade storspel med djupdykningar.

Och Juel hade inte varit aktuell för spel ens om BIK Karlskoga gått till final.

Därför tror jag inte att Viktor Fasth kommer tillbaka på ett tag han heller.

Man ska aldrig säga aldrig, men är det något Växjö och Viktor Fasth inte har i det här läget så är det tid att läka skador.

Och semifinalen mot Örebro avgörs på rekordtid med fem matcher på åtta dagar.

Men spelar det någon roll?

Nej, jag tror inte det.

Inte i Växjös fall.

Viktor Fasth.

Erik Källgren är en av SHL:s bästa andramålvakter och är redan klar för Frölunda nästa säsong.

Nu blev det en kortvarig effekt där i första perioden när tankarna snurrade till hos Växjöspelarna och Örebro vittrade blod.

Växjös tidiga 1-0 förvandlades till 1-2, sedan Erik Källgren tvingades släppa in den första puck han fick på sig bara minuten efter att han klivit in i kassen.

Men Nick Eberts tysta skott i numerär överläge tror jag inte ens Viktor Fasth hade tagit.

Visar deras verkliga styrka

Sedan blev det ett sent ledningsmål, då Robin Kovacs skickade in en retur till 2-1 med bara 38 sekunder kvar att spela av perioden.

Och Örebro dominerade spelet närmast totalt efter Viktor Fasths skada där i den inledande perioden.

Men sedan spikade Erik Källgren igen.

Det visar Växjös verkliga styrka.

De står inte och faller med några procent hit och dit hos lagets målvakter.

Viktor Fasth var utan konkurrens grundseriens bästa målvakt, men i slutspelet glänste han inte direkt i kvartsfinalen mot Färjestad.

Och Erik Källgren är en av SHL:s bästa andramåvakter och redan klar för Frölunda nästa säsong.

Han höll nollan efter de där två insläppta målen i första perioden.

Den var Jhonas Enroth som tvingades glänsa, speciellt i tredje perioden då han förvandlade den här första semifinalen till en nattiné.

Och jag undrar om inte den sena skadan på Örebros Robert Leino kommer att påverka den här semifinalen mer än Viktor Fasths skada.

Då är det målvaktskris

Leino som fick kliva av i den andra förlängningsperioden och det såg ut som han inte kommer att spela mer i den här semifinalserien.

Och speciellt i den andra match som startar bara nitton timmar efter den första, med tanke på hur sen den här matchen blev.

Men nu är Växjö i ett läge där ingenting får hända Erik Källgren.

Skulle även han gå sönder är det målvaktskris på allvar.

Nu fick Philip Svedebäck fick byta om och sätta sig på bänken.

En artonåring som knappt spelat i vinter, då J20-serierna stängdes på grund av coronapandemin tidigt den här säsongen. Han hade hunnit stå tolv matcher i juniorlaget och två för Hammarby i hockeyettan dit han var utlånad en kort period.

Det är han som fått hoppa in på bänken när någon av de två ordinarie målvakterna saknats tidigare den här vintern.

Men när varken han eller Källgren var tillgänglig i Växjös näst sista match i grundserien borta mot Frölunda tvingades målvaktstränaren Andreas Andersson byta om.

Det gick de flesta förbi att 42-åringen satt där på Växjöbänken i den matchen.

Den gamle HV71-målvakten som hunnit bli 42 år och inte spelat en match på sex år.

Nu tillhör det sällsyntheterna att två målvakter går sönder på nästan samma gång.

Och Växjö sitter i förarsätet direkt efter den här första matchen.

Jag påstår inte att Örebro var chanslösa.

De var bra, de stod upp och de kunde mycket väl ha vunnit.

I en lång förlängning dyker det upp chanser ur ingenting, massor av möjligheter att bli matchhjälte.

Ändå var det Växjö som stod där som vinnare till slut.