Jättegapet: En manlig spelare tjänar som ett helt damlag

Publicerad 2020-01-21

Genomsnittslönen för en manlig hockeyspelare är lika mycket som för ett helt damlag.

En manlig elithockeyspelare tjänar 120 869 kronor, medan motsvarande för kvinnor är 5 344 kronor.

– Felet är inte att herrarna tjänar så mycket, felet är att damerna tjänar så lite, säger Klara Stenberg på Sico.

Ny granskning: en manlig hockeyspelare tjänar som ett helt damlag.

Sico (Svensk Ishockeys Centralorganisation) och Unionen har kartlagt löner och villkor inom svensk ishockey.

Undersökningen ”Jämställd hockey – för framtiden”, gjord av Novus, har granskat jämställdheten inom elithockeyn i Sverige.

Det är 92 kvinnor och 62 män i våra två högsta ligor, SHL och hockeyallsvenskan respektive SDHL och damettan, som har svarat på undersökningen.

99 procent av de manliga spelarna uppger att de kan leva på sin inkomst från ishockeyn, medan motsvarande siffror för kvinnorna endast är sju procent.

40 procent av kvinnorna har ingen fast ersättning alls från ishockeyn.

– Vi tycker inte att herrspelarna ska tjäna mindre, tvärtom, för deras karriärer är så korta och begränsade tidsmässigt samtidigt som de lägger ner enormt mycket tid – de får utstå så mycket påfrestningar och smällar på sina kroppar och kan bli skadade när som helst. Det är damerna som ska lyftas så att det gynnar alla, så att de får rätt förutsättningar så att sporten kan utvecklas, säger Klara Stenberg.

Damerna saknar bonus

84 procent av männen uppger också att de dessutom har någon form av ekonomisk bonus, medan bara nio procent av kvinnorna har uppgett att de erhåller ekonomisk bonus utöver lönen.

Unionen påpekar i ett pressmeddelande att herrhockey är en större sport än damhockey sett till publik, sponsorpengar och medieuppmärksamhet och att det därför finns mer pengar till löner.

40 procent av kvinnorna har ingen fast ersättning alls från ishockeyn.

De tycker att se till sportens omsättning är att förenkla debatten och skriver att jämställda satsningar behövs för att damhockeyn ska få det erkännande den förtjänar.

– Vi försöker tillsammans med Unionen få till ett kollektivavtal, vi på Sico behandlar alla lika så det är ingen skillnad om du är man eller kvinna. Ett kollektivavtal för damerna är det steg man ska ta så att det blir reglerat och lättare för alla, det märkte vi inte minst på Damkronorna där det kanske inte blivit en bojkott i höstas om det funnits från början, säger Klara Stenberg.

Stöttas av SHL-spelarna

Något som få har känt till är att herrarna stöttar damerna ekonomiskt.

– Eftersom damerna tjänar så dåligt eller inget alls så subventioneras deras medlemsavgift av herrarna ända sedan vi organiserade damerna. SHL-spelarna hjälper damerna att organisera sig, de kommer fram och lyfts med herrarnas hjälp i det tysta, säger Klara Stenberg.

Enligt Sico är en kollektivavtal grunden för att få till bättre villkor och förutsättningarna för damerna.

– Vi hoppas att det kommer att bli lite mer fart på SDHL-klubbarna och att de steppar upp och satsar på damerna. De kanske gör jättemycket, men jag tror att man kan göra mer, säger Klara Stenberg.

Påverkar familjelivet

Fler resultat från undersökningen:

”En majoritet av männen säger att de har tillgång till massage, sjukgymnast, naprapat, mental träning, förtur till sjukvård, tandläkare ”helt och fullt ut i den utsträckning de önskar.” Betydligt färre kvinnor har det. Exempelvis har 91 procent av männen tillgång till läkare, men bara 29 procent av kvinnorna.”

”42 procent av männen och 4 procent av kvinnorna har barn.”

39 procent av kvinnorna och 3 procent av männen säger att de kommer att sluta spela hockey på grund av att de vill skaffa familj. Damerna har i högre grad avstått från eller skjutit upp att skaffa barn på grund av sin hockeykarriär.

”83 procent av herrarna och 27 procent av damerna är nöjda med sina villkor inom hockeyn.”

”Samtliga tillfrågade män spelar hockey på heltid, medan bara 29 procent av kvinnorna gör det.”

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!