Sverige rasade ihop – Kanada vidare till semi

Publicerad 2022-05-26

TAMMERFORS/STOCKHOLM. Sverige hade semifinalplatsen i sin hand.

Men Tre Kronor kollapsade och Kanada hämtade upp 3–1 till 3–3 på 30 sekunder och vann sedan i förlängning efter att William Nylander tagit en utvisning.

– Det är tufft, värdelöst, säger William Nylander.

Det såg så kontrollerat ut.

Sverige rusade fram till 2–0 i början av första perioden efter mål av Carl Klingberg och William Nylander och hade bud på mer.

När Kanada sedan öste på i mellanperioden och vann skotten med 19–1 var det Linus Ullmark som agerade vägg och Max Friberg som gjorde periodens enda mål.

”Vet inte vad som händer”

Inte ens när Ryan Graves reducerade tidigt i tredje såg det riktigt pressat ut. Men med fyra minuter kvar började en rad ödesdigra misstag från svenska nyckelspelare. Rasmus Dahlin var helt oattackerad när han drog en puck över plexit och fick en utvisning mot sig.

– Pucken ställer sig upp, jag vet inte vad som händer där, säger han.

Kanada plockade målvakten och med 1,53 kvar satte Pierre-Luc Dubois 3–2. 30 sekunder senare kom också kvitteringen när Matt Barzal skott smet tämligen billigt under armen under Linus Ullmark.

Garpenlövs tunga uttåg

I spel tre mot tre i förlängning fortsatte sedan motlutet. William Nylander drog på sig en tvåa för tripping och i spel fyra mot tre satte Drake Batherson avgörandet.

– Jag tycker utvisningen är svår att ta, det är tufft, säger Nylander efter matchen.

Rasmus Dahlin:

– Det är skit. Vi hade en bra ledning men Kanada är bra stundtals och Linus gör en bra match. Men de får för mycket skott, säger han.

Hur känns det just nu?

– Extremt tungt. Vi hade något riktigt bra på gång.

Linus Ullmark grämde sig också.

– Jävligt jobbigt. Så ofattbart tråkigt. Frustrationen är hög och besvikelsen är enorm. Jag mår skit, säger han.

Det betyder att Sverige missar semi för tredje raka mästerskapet. Ett mästerskap som också betyder att Johan Garpenlövs tunga tid som förbundskapten är över.