Svensk succéstart på JVM

Publicerad 2021-12-27

Det må ha blivit svettigare än väntat, men till slut tog Sverige en viktig seger mot medaljkonkurrenten Ryssland.

Juniorkronorna avgjorde genom Theodor Niederbach i ett skede där ryssarna jagade kvittering. Slutresultatet skrevs till 6–3 – tre svenska mål kom i powerplay.

– Vi spelade för varandra och med bra inställning, säger Simon Edvinsson efter matchen.

JVM brukar vara associerat med fart, teknik, individuell skicklighet och känslor.

Den svenska inledningen på årets mästerskap i Kanada var inget undantag.

I mötet med Ryssland imponerade flera delar av spelet, framförallt det mycket effektiva powerplayspelet som redan i den första matchen resulterade i tre mål.

Ledningsmålet signerat Oskar Olausson kom efter 14:36 och var en produkt av William Eklunds exemplariska skymning av den ryske keepern. 1–0 i spel med en man mer, men det skulle också visa sig att Sverige hade fler ess i rockärmen i spel med special teams.

12:12 i den andra perioden stack nämligen backgiganten Simon Edvinsson upp och satte 2–0 mellan benen på den ryske målvakten när Sverige spelade boxplay.

Theodor Niederbach avgjorde

Lagkaptenen Emil Andraes 3–0 med 5:44 kvar såg ut att sätta spiken i kistan, men en bra bit in i den tredje perioden hade det förvandlats till en uddamålsledning. 4–3 i Sveriges favör och rysk press efter två snabba slumpmål - det första efter en knuff i ryggen på underbarnet Matvej Mitjkov, som bara någon minut senare slumpade iväg en puck mot målet som smet in över linjen via ansiktsmasken på Jesper Wallstedt.

Mitt i den ryska kvitteringsjakten stack Theodor Niederbach iväg och satte mycket elegant 5–3, vilket tog andan ur det ryska laget.

Övriga svenska målskyttar var Alexander Holtz och Daniel Ljungman, där den sistnämnde satte 6–3 i öppen kasse.

Simon Edvinsson sammanfattar:

– En bra match av oss, vi spelade för varandra och med bra inställning. Jag tycker att vi var starka både offensivt och defensivt, säger han och medger en viss nervositet innan matchen:

– Vi har verkligen sett fram emot att spela, alla var taggade och vi hade gått ihop som grupp även om det var lite nervöst innan.

Oskar Olausson passade på att hylla målvakten Jesper Wallstedts spel och initiativförmåga:

– En stabil match av honom. Bra försök i slutet, cred för det, säger Olausson och skrattar.