Mika Zibanejad

New York Rangers tvingade fram game seven

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

PITTSBURGH. I natt tog Mika Zibanejad över Stanley Cup-slutspelet.

Den svenske stjärnan gjorde två mål och spelade fram till två i den sjätte holmgången mellan Rangers och Penguins i Pittsburgh – och därmed tvingade han fram vad som torde bli en klassisk Game 7 på Madison Square Garden på söndag.

– Det kommer bli sjukt stort, säger han till Sportbladet efter 5–3-segern.

Det kan man i sanning kalla islossning.

I de fem första matcherna mellan New York Rangers och Pittsburgh Penguins gjorde Mika Zibanejad, hårt uppvaktad av pingvinerna, inte ett enda mål – och fick utstå en hel del kritik i lokalmedia

I sjövilda PPG Paints Arena i natt, när ”Blueshirts från Broadway” för andra matchen i rad spelade under hot om att bli utslagna, fullkomligen exploderade den 29-årige stockholmaren.

Först såg han på egen hand till att kvittera hemmalagets 2-0-ledning från första perioden – med två rökare till skott inom loppet av en dryg minut i början av mittakten. Sedan höll han, några minuter senare, på att göra hattrick när han störtade ut från utvisningsbåset och kom fri mot Louis Domingue. Istället fick han nöja sig med att spela fram till det ledningsmål Chris Kreider satte strax innan sista periodpausen (efter en briljant passning från egen zon, signerad målvakten Igor Sjestiorkin) – och igen till det mål med vilket samma Kreider avgjorde hela tillställningen en och en halv minut före full tid.

– Det är klart att var skönt att se några puckar gå in men det viktiga var verkligen att vi vann och spelar vidare i playoff, säger Mika när vi talar med honom i environgerna efteråt.

– Jag har ändå lyckats bibehålla en positivt attityd fast det inte blivit någon utdelning tidigare, inte minst med hjälp av mina lagkamrater. Vi är som en familj i det här laget. Det är därför vi kommer tillbaka i matcher som den här, vi slutar aldrig slåss för varandra.

Dramatik väntar

Rangers 5-3-seger – som fullbordades med en puck i tom kasse i slutminuten – innebär att åttondelen avgörs först i en sjunde, direkt avgörande thriller i New York natten till måndag.

Det är första Game 7 som spelats på Madison Square Garden på sju år – och garanterat en av de största matcherna i Mika Zibanejads karriär.

– Ja, du…helst vill jag prata om den matchen först när den är färdigspelad. Men det kommer såklart bli sjukt stort, konstaterar han.

Pittsburgh tvingades klara sig utan Sidney Crosby i nattens drabbning och det märktes definitivt. Den 34-årige superstjärnan var hela matchseriens centralgestalt tills Jacob Trouba knockade honom med en kontroversiell tackling i onsdags. Dessvärre är det oklart om han kan spela Game 7 också.

– Men oavsett vilka som ingår i laguppställningen tror jag på det här laget. Kvällens resultat är en besvikelse, men jag vet att vi kan ladda om och vinna nästa match istället, säger coachen Mike Sullivan.

Blågule backen Marcus Pettersson stod för en assist i den sjätte ronden.

ANNONS

Spika favoriterna och se upp för skrällar – tippa veckans toppfotboll på Europatipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Rangers firar Chris Krieders mål.
Rangers firar Chris Krieders mål.
Publisert:

LÄS VIDARE

Bjurmans tips: Så slutar NHL-semifinalerna

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Mika Zibanejad

NHL

Pittsburgh Penguins

New York Rangers

Madison Square Garden