SHL Svenska hockeyligan

Linköping vann femte raka – jagar slutspelsplatsen

Av: 

Mattias Karlsson

HOCKEY

Två veckors vila har inte stoppat Linköping.

3–2 mot Djurgården på Hovet var femte raka segern.

– Vi har knappt klarat att ta oss ur det här jävla skithålet vi satt oss i, vi sitter på pottkanten och det krävs inte mycket för att falla i om vi skulle bli nöjda, säger kaptenen Jonas Junland.

Linköping försöker både hålla undan för en kvalplats och jaga en plats i SM-slutspelet.

Femte raka segern med 21 mål framåt innebär att de två sista slutspelsplatserna fortfarande är öppna mellan Djurgården, Malmö och Linköping.

Slutspelsracet blir bara jämnare och intensivare inför de avslutande matcherna.

– När vi gjorde förändringarna bland coacherna så samlade vi ihop styrkorna och blev tajtare. Sedan hade vi en period där vi inte fick med oss vinsterna, då hade spelargruppen kunnat bli spretig men all eloge till dem som lojalt ställt upp på det här. När poängen har börjat trilla in så har självförtroendet och vinsterna kommit, säger coachen Daniel Eriksson.

Rautio hyllas

Huvudcoachen Bert Robertsson ersattes av tidigare assisterande coacherna Daniel Eriksson och Johan Åkerman samt Niclas Hävelid som kom från juniorverksamheten.

Målvakten David Rautio hämtades från Luleå som ersättare för skadedrabbade Jussi Rynnäs.

– Det är också en pusselbit som har varit jätteviktig för oss. Om man tittar på vårt poängsnitt efter att han kom in, så är det viss skillnad jämfört med innan, säger Daniel Eriksson.

Gliring till experterna

Genomgående i laget är att coacherna och spelarna inte vill titta på strecken och räkna poängen.

– Ni gjorde ett jäkla bra jobb som räknade ut oss och säga att vi skulle åka ur, där någonstans slutade vi tänka på placeringar och poäng. Vi vill inte se till resultaten, utan mer till insatser och prestationer. Vi måste göra den här insatsen på måndag igen, eller onsdag, eller när fan vi spelar. Vi lät Djurgården på ett ödmjukt sätt åka av sig lite i början, vi jobbade oss in i matchen och var definitivt bättre än dem, säger Jonas Junland.

Vad tycker du att David Rautio har betytt för laget sedan han kom in?

– Han spelar jättebra och ger en trygghet i hela laget. Han kom in med ett självförtroende som var bättre än många och han spelar på ett sätt som gör att vi kan vinna varje match. Ett tag var vi inne i en spiral där vi inte kunde prestera, om det var mentalt eller vad det var, det gick liksom inte. Sakta har vi jobbat oss mot en annan mentalitet med offervilja, energi och glädje i laget. Det beror säkert på hundra saker.

”Det är all in”

Djurgården slarvade i mellanperioden och bjöd på friläge efter friläge samt powerplay efter powerplay.

– Vi förtjänade inte ens att få några powerplay heller. Nu måste vi vinna sista grundseriematchen hemma mot Färjestad på lördag, annars ser det riktigt tungt ut. Det är all in, gå på knock och spela för glatta livet. Att bränna det här efter att ha haft det i egna händer skulle svida något enormt, säger kaptenen Henrik Eriksson.

Rhett Rakhshani är i alla fall het i Djurgården och har gjort mål i fyra raka matcher och totalt fem mål på dem.

Med assisten i matchen gick 18-årige William Eklund upp på 22 poäng (elva mål och elva assist) under säsongen, pappa och ikonen Christian ”Fimpen” Eklund hade 21 poäng som bäst under en säsong.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. | Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Jaakko Rissanen tvåmålsskytt mot Djurgården.
Publisert:

LÄS VIDARE

Mirco Müllers drömsekunder – fullbordade sitt hattrick

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL Svenska hockeyligan

Djurgårdens IF Ishockey

Linköpings HC

Ishockey