Robin Lehner vinnare på galan efter tuffa tiden

Vann Masterton Trophy: ”Det betyder mer för mig”

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

LAS VEGAS. ”Jag lider av mental ohälsa, men det betyder inte att jag är mentalt svag”, förkunnade en emotionell Robin Lehner när han i natt mottog Masterton-trofén i Las Vegas.

– Bara att jag är här bevisar att det är så. Om jag vore mentalt svag skulle jag ha varit ute ur ligan för länge sedan, förklarar den svenske New York Islanders när han möter media lite senare.

Robin Lehner vann inte det ultimata målvaktspriset – Vezina Trophy – vid NHL:s Awards-gala i natt, det gick som väntat till Tampa-keepern Andrej Vasilevskij. 

Men det gjorde inget alls, för han vann Masterton Trophy – den årliga belöningen till den NHL-spelare som visat mest ihärdighet som individ och störst personligt engagemang för hockeyn – och det värderar den 27-årige göteborgaren högst av allt.

”Betyder mer för mig och min familj”

– Vezina representerar mitt yrke och det är såklart en ära att bli nominerad för det, men Masterton är mer personligt och betyder helt enkelt mer för mig och min familj, förklarar han när vi träffar honom efter ceremonin på Mandalay Bay.

Ja, det är ju för sin djärva kamp mot psykisk ohälsa och missbruk, och för sin öppenhet kring den kampen, Robin får Masterton-priset. Och den aspekten undvek han inte under ett sitt emotionella och bejublade tacktal i natt heller.

”Jag lider av mental ohälsa, men det betyder inte att jag är mentalt svag”, förkunnade han bland annat.

– Bara att jag är här bevisar att det är så. Hade mental ohälsa betytt mental svaghet hade jag inte varit nominerad till några av de här priserna. Då hade jag varit ute ur ligan för länge sedan, för jag hade aldrig kunnat prestera på den nivå jag ändå gjorde under de tunga åren.

”Jag måste bevisa att jag kan vara nykter”

Robin understryker samtidigt att han förstår att det faktum att han varit så öppen med sina problem inneburit en risk – inte minst inför kommande kontraktsförhandlingar.

– Absolut. Hundra procent. Det är bara verkligheten, det finns en risk associerad med mig i andras ögon, förklarar han.

– Jag själv är väldigt säker på att det inte kommer gå snett för mig. Jag mår bra och de beroendeproblem jag hade var kopplade till min mentala ohälsa och den är jag medicinerad mot nu. Men jag måste förstås bevisa för andra att jag kan vara nykter under längre tid.

Ett skäl till att han är så förvissad om att det kommer gå bra i framtiden – trots att resan mot ett bättre liv bara börjat – är stödet från hustrun Donya, som han också hyllade från scenen.

– Hon har varit helt fantastisk. Jag mådde inte bra och kan inte ha varit lätt att leva med, men hon har hela tiden funnits vid min sida och gett mig hundraprocentigt stöd. Det betyder precis allting för mig, säger han.

Robin Lehner vinnare i natt
Foto: Per Bjurman
Robin Lehner vinnare i natt
Publicerad:

LÄS VIDARE