Första derbyt med tacklingar – då smälldes det på

Publicerad 2022-09-16

Den här säsongen får spelarna i SDHL tacklas.

I premiärderbyt mellan Djurgården och AIK passade spelarna på att smälla på varandra rejält.

Tacklandet avtog dock snabbt efter en intensiv matchinledning när Djurgården besegrade AIK med 2–0.

Från och med den här säsongen är tacklingar tillåtna i damhockeyn i SDHL och Damettan. Som ytterligare krydda i premiären fanns ett Stockholmsderby på schemat.

– Vi har mer förberett oss på att vara beredda på tacklingar mer än att vi ska åka runt och tackla en massa. Vi ska flytta pucken och vara ett spelande lag, säger Rickard Hårdstam, tränare i Djurgården.

De nya reglerna märktes dock efter bara 20 sekunder med en rejäl tackling i sargen i AIK:s zon. Det fortsatte smällas på ordentligt flera gånger i matchinledningen.

”Kan spela bättre”

Intensiteten i matchen och tacklingarna avtog dock ganska snabbt och det såg mer och mer ut som en match i SDHL från förra säsongen halvvägs in i den första perioden.

– Det är premiär och man vill ut och sätta en standard men sen började vi flytta pucken snabbare och då hann de inte med, säger Rickard Hårdstam.

Båda lagens försök till anfall blev ofta ensamma soloräder som stoppades halvvägs fram.

I den andra perioden spräckte Alexis Mauermann dödläget i matchen när hon kom helt ensam med målvakten och gjorde 1–0 till Djurgården. Några minuter senare utökade Fanny Rask till 2–0.

Hemmalaget kunde utökat till 3–0 i slutsekunderna men träffade ribban när målburen var tom.

– Vi kan spela bättre än så här men är såklart jättenöjda med tre poäng, säger Hårdstam.