Markström: Var det viktigaste för mig

Publicerad:
Jacob Markström.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Jacob Markström.

HOCKEY

NEW YORK. Jacob Markström är förstås lite sorgsen över att behöva lämna Vancouver efter sju säsonger – men samtidigt väldigt glad över att ha hittat ett nytt hem i Calgary.

– Flames ville verkligen ha mig, kändes det som. Det var det viktigaste för mig, säger den 30-årige gästriken till Sportbladet om det färska sexårskontraktet.

Den senaste tiden har varit dramatisk för de svenska målvaktsstjärnorna i NHL. 

Först blev Henrik Lundqvist utköpt av New York Rangers och skrev, så småningom, på för Washington Capitals. Sedan kom Robin Lehner överens med Vegas Golden Knights om en kontraktsförlängning – och ett rejält lönelyft. Och så blev det, bara några timmar efter att free agency-fönstret öppnat, känt att Jacob Markström lämnar Vancouver Canucks för rivalen Calgary Flames. Han har skrivit på ett sexårskontrakt värt över 300 miljoner kronor.

– Jag är väldigt glad över att det gick såpass snabbt, säger ”Markan” på telefon från Gävle.

– Flames kom med en riktigt fin presentation och visade verkligen att de ville ha mig. Det var det allra viktigaste för mig.

Vemodigt att lämna

Samtidigt känns det lite ledsamt att behöva lämna Vancouver och Canucks.

– Ja, jag har varit där sedan jag var 23 så det är klart att det känns lite speciellt att bryta upp, jag har många vänner i och runt klubben. Men sådan är business-delen av hockeyn, det får man bara finna sig i, och som sagt, jag är väldigt glad över att komma till Calgary istället.

Precis som Canucks är Flames en riktig svenskkoloni, med sådana som Mikael Backlund, Elias Lindholm, Rasmus Andersson och Oliver Kylington i leden – och ”Markan” har bra koll på sina landsmän, inte minst Brynäs-kompisen Elias Lindholm.

– Ja, vi har ju umgåtts mycket hemma i Gävle på somrarna och blivit riktigt goda vänner. Jag ser verkligen fram emot att få ha honom som lagkamrat och inte längre behöver vara med om att han gör så mycket mål på mig, hehe.

Stanley Cup-ambitioner

Precis som Lundqvist och Lehner understrukit är det som attraherar allra mest med nya klubben dock att den har både ambitionen och kapaciteten att vinna Stanley Cup.

– Jag har ju spelat väldigt mycket mot Flames, eftersom Canucks ingår i samma division, och vet verkligen vilket bra lag det är, med riktigt fina ledare och många bra spelare, säger Jacob.

– Jag kan inte vänta på att få åka över och börja spela med laget och lära känna stan. Elias ska få guida runt mig ordentligt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!