Fagerlund: Inget Merseysidederby vi lär minnas

Det är som det är, även i Liverpool.

Ingen vann Merseysidederbyt, ingen förlorade, och det innebär inget mer än att den pandemivänliga festen skjuts upp några veckor till.

Everton hade varit på Liverpools planhalva en handfull gånger under den andra halvleken när man plötsligt vaknade till liv igen.

Richarlison kom farande på högerkanten, spelade vidare in till kompanjonen Dominic Calvert-Lewin som klackade, varpå Alisson fick anstränga sig för att få undan bollen. Tom Davies dök i sin tur upp på returen och drämde ett avslut i stolpen. På den efterföljande hörnan nickade Calvert-Lewin strax utanför. Kort därefter drog Richarlison ett skott rakt i klykan på Liverpool-målvakten.

Det var några oerhört intensiva minuter i slutskedet av Merseysidederbyt. Everton var inte laget som förde men väl det lag som kom närmast mål på Goodison Park den här söndagskvällen.

Minaminos chans

Förutom domare Mike Deans buskiga slutspelsskägg fanns det flera andra oväntade komponenter när det vankades avspark. Dels gick Joel Matip före Joe Gomez i mittförsvaret (man kan tänka sig att Klopp inte underskattade luftrumsstyrkan i Everton-anfallet). Naby Keita, som ska ha imponerat bakom stängda dörrar de senaste veckorna, tog även han en plats.

Dessutom fick Takumi Minamino göra sin första Premier League-start. Förra gången japanen ställdes mot Everton var han helt nybakad. Då, i cupderbyt i slutet av januari, blev det ett ganska anonymt framträdande. Nu tog han för sig desto mer, både genom god rörelse och smarta löpningar in i straffområdet. Det blev en halvlek, Alex Oxlade-Chamberlain ersatte efter pausen.

Richarlison i duell med van Dijk.

Irriterande Richarlison

Bråkstaken Richarlison gjorde sitt för att störa Liverpool under den första halvleken. Brassen måste vara ligans mest irriterande spelare alla kategorier (men missförstå inte nu, det är faktiskt en komplimang). Alisson tvingades sträcka ut tidigt i matchen då anfallaren drog iväg ett avslut ur snäv vinkel och den senare var inblandad i det mesta som Everton producerade framåt.

Liverpool agerade ringrostigt men styrde som väntat matchen. Dock drabbades man av ett bakslag några minuter innan halvtid då James Milner, som vikarierade för Andy Robertson, kände att något var galet i baksida lår. Att Gomez klev in var en påminnelse om att täckningen på vänsterbacken kunde ha varit bättre. Lucas Digne, ett ypperligt exempel på samma position, hade för övrigt haft hyfsad kontroll på Trent Alexander-Arnolds vanligtvis så aktiva inläggsfot.

Carlo Ancelotti satte Séamus Coleman på att hålla koll på Sadio Mané. Med lyckat resultat. Ett uppoffrande hemåtjobb efter 50 minuter, som satte stopp för ett potentiellt farligt läge för Liverpool-anfallaren, var ett tydligt exempel på det. Hemmalaget försvarade frenetiskt och tyglade också motståndarna relativt väl.

Effekten av bytena uteblev

När Evertons trippelchans inträffade hade Klopp gjort ytterligare tre byten. Ett var ofrivilligt då även Joel Matip klev av skadad och ersattes av Dejan Lovren. Naby Keita och Roberto Firmino lämnade plats för Georginio Wijnaldum och Divock Origi. Effekten av dessa uteblev helt, som man brukar säga. Fabinho hann dra iväg en frispark som slickade ribban innan Dean blåste av den mållösa tillställningen. Trots 70–30 i bollinnehav till Liverpools fördel noterades lagen för lika många avslut på mål (tre vardera). Även med publik på läktarna hade det inte varit ett av de mest minnesvärda derbyna som skådats.

Liverpool är nu 23 poäng före Manchester City i tabellen. Ingen tvivlar på att de kommer säkra den där titeln så småningom. Det coronavänliga firandet får skjutas upp ytterligare – men den som har väntat i 30 år kan antagligen vänta några veckor till.