Fifa stoppar arenapromenaden

Av: Frida Fagerlund

Publicerad:
Uppdaterad:

RENNES. Först stoppades landslagen från att träna på arenan dagen innan match.

Inför kvartsfinalen mellan Sverige och Tyskland, som väntas spelas i extremhetta, tillåts ingen ens känna på gräset.

Anledningen är att båda lagen redan har spelat på Roazhon Park.

Det råder extremhetta i Frankrike. Under fredagen uppmättes den högsta temperaturen till 44,3 grader – en siffra som väntas stiga under helgen.

Därmed kommer de svenska och tyska spelarna få spela sitt kvartsfinalsmöte i Rennes under tuffa förhållanden på lördagskvällen. Avsparkstiden är visserligen 18:30 men vid samma tidpunkt dagen innan match täcker fortfarande solen två tredjedelar av planen.

Stora fläktar är uppställda för att lätta på värmetrycket. Ingen av de svenska spelarna har dock koll på vad som väntar.

1 av 2 | Foto: Petra Thorén

Stoppar arenapromenaden

Vid tidigare fotbollsmästerskap har samtliga lag getts varsitt träningstillfälle på matcharenan dagen innan mötet. Under VM i Frankrike har Fifa satt stopp för den rutinen med argumentet att planerna har behövts sparas.

– Jag köper argumenten, men det är inte optimalt, sa landslagschefen Marika Domanski Lyfors till Sportbladet då.

I stället erbjöds de spelare som ville en arenapromenad. Inför Sveriges premiär mot Chile var intresset för den vandringen stor men har därefter avtagit successivt.

Med tanke på värmen som väntar under lördagen hade det möjligen varit en bra idé att ur rent förberedelsesyfte känna på gräset på Roazhon Park under fredagskvällen.

Men SvFF har meddelats av Fifa att ingen spelare får besöka arenan, med argumentet att båda lagen redan har spelat en match där.

”Svårt att säga hur det kommer se ut”

Förbundskapten Peter Gerhardsson är fullt medveten om utmaningen som väntar spelarna.

– När vi spelade mot Kanada var det också ganska varmt, det tyckte jag vi klarade bra. Exakt hur det kommer se ut imorgon är svårt att säga men vårt medteam kontrollerar vätskeintag och liknande, säger Gerhardsson.

Försvararen Hanna Glas påpekar att laget, under Gerhardssons ledning, är vana vid extrema klimat. Exempelvis fick premiären i just Rennes avbrytas på grund av kraftigt regn.

– Det är inte för intet som du kallas ”Rainman”, tillägger Glas och tittar på förbundskaptenen.

Kvartsfinalen mellan Sverige och Tyskland har avspark 18:30 på lördag.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.