Mångmiljonregnet för BP när drömflytten blir av

Svenskens drömflytt snart klar – då väntar mångmiljonregn över BP

Av: Andreas Käck, Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

MILANO/STOCKHOLM. Dejan Kulusevski, 19, är på väg att skriva på för Juventus.

Övergången på, enligt italienska uppgifter 365 miljoner kronor, ger i så fall också den största transferinkomsten någonsin till moderklubben BP, erfar Sportbladet.

Kulusevski har tagit serie A med storm och lockat till sig intresse från mängder av europeiska toppklubbar.

Allt pekar på att valet fallit på Juventus, där han genomför en läkarundersökning under torsdagen.

Enligt flera italienska uppgifter kommer Juve att betala motsvarande 365 miljoner kronor till Atalanta för den svenske landslagsmannen. Ytterligare 95 miljoner kronor kan komma in på Bergamoklubbens konto om Kulusevski når upp till ett visste antal matcher och liknande.

Och en del av det kan hamna hos BP.

”Kommer att betala tillbaka”

När Dejan Kulusevski lämnade moderklubben BP redan som 16-åring för att flytta till Atalanta var känslorna upprörda på flera håll hos den framgångsrika svenska talangfabriken.

Men när Sportbladet intervjuade Kulusevski tidigt i höstas efter den sensationella starten med Parma i serie A förklarade han hur allt gammalt bråk var utrett.

När han senare under hösten debuterade i A-landslaget utvecklade han i detalj för Sportbladet hur BP fick en miljon kronor när han såldes till Atalanta och att moderklubben kunde räkna med att få ännu mer:

– När jag kommer att säljas kommer de att få en stor procent. Jag känner att jag kommer att betala tillbaka till klubben, sa Kulusevski.

Dejan Kulusevski (övre redan, tvåa från höger) i BP:s U17-lag 2015.
Foto: BILDBYRÅN
Dejan Kulusevski (övre redan, tvåa från höger) i BP:s U17-lag 2015.

BP:s bästa affär

Enligt trovärdiga italienska uppgifter som Sportbladet tagit del av har Atalanta försökt att förhandla bort vidareförsäljningsprocenten mot en fast summa, men där BP inte ska ha vikt ner sig.

– Jag kan inte kommentera några delar i våra avtal. Det är möjligt att vi berättar och förklarar mer när en eventuell övergång sker, säger BP:s klubbdirektör Manuel Lindberg till Sportbladet.

– Dejan Kulusevskis relation till BP och vår till honom är mycket bra. Så fort Dejan är ledig är han ofta och besöker oss och tränar tillsammans med sina tidigare lagkamrater, säger Lindberg.

Enligt Sportbladets uppgifter ska BP, som i höstas åkte ur superettan ner i division ett, ha 5–10 procent i vidareförsäljning.

Det tillsammans med den garanterade delen i den så kallade solidaritetsersättningen innebär att en övergång från Atalanta till Juventus för 365 miljoner kronor i slutändan skulle ge BP den största transferintäkten någonsin – över de 20 miljoner kronor klubben fick vid försäljningen av Jack Lahne till Amiens.

Publicerad: