Sema: ”Jag är en av de stora här”

Av: Simon Bank

Publicerad:

Före VM var han den allsvenske spelaren som utmanade om en plats i truppen.

Nu?

– Nu är jag en av de stora i laget här, jag spelar också i Premier League, jag kan hävda mig på det sättet, säger Ken Sema.

Två månader efter VM-sortin samlas landslaget igen. De kommer från olika håll, en del har fått en positiv säsongsstart, andra har suttit på bänken.

Ken Sema har fått en positiv start på bänken. Hans Watford gör dundersuccé i Premier League, är ett av tre lag (Liverpool och Chelsea är de andra) som tagit full poäng efter fyra omgångar. Senast skrällvände de mot Tottenham och vann med 2–1, inför sin mest kände supporter.

Var Elton John glad?

– Riktigt glad, det var häftigt att se, säger Sema.

Var han nere i omklädningsrummet efteråt?

– Ja. Det var mäktigt, faktiskt.

Ken Semas raketresa räckte alltså inte hela vägen in i VM-truppen, men den räckte till ett femårskontrakt med Watford. Omställningen från Östersunds FK till Premier League har varit både tuff och enkel.

– Det går jävligt fort, det gör det. Man är liksom ”oj, okej”, det är man inte riktigt van vid. När jag spelade i allsvenskan så hade jag så mycket, jag kände mig väldigt kraftfull och snabb och fysisk. När jag kommit till Premier League så är jag en i mängden, man får ta i som fan. Det går snabbt. Och det är alltid hundra procent, i allting du gör. Men det är kul, jag är redo för det. Jag har kämpat länge för att komma hit.

Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Allt är frid och fröjd”

Känner du att du kan ta samma steg i England, att bygga på din fysik ytterligare?

– Det hoppas jag, det är det som är målet. Det är klart att det kommer att vara svårt, men hade det varit lätt hade alla gjort det. Jag kommer att göra allt för att göra det, om jag lyckas eller inte är en annan sak. Det är häftigt, allt runt omkring med intresset och fansen, det känns som att fotboll är den enda sporten som finns i England. Och nu är allt så bra, alla är glada, det finns inget stök utan allt är frid och fröjd.

Hittills har det blivit tre korta inhopp för svensken i ligan, och en timmas spel i Ligacupen. Ken Sema hyllar sin baskiske tränare Javi Gracia (”en bra tränare, han vill alla väl, han vill verkligen ha ett lag. Vi har inga fixstjärnor, han är en hårt jobbande tränare”), och har än så länge inga problem med att vänta på sin chans.

– Det blir lite så. Om man vinner och vinner, om kantspelarna gör det bra och gör poäng så är det svårt att klaga. Jag fattar varför jag inte spelar. Samtidigt så har jag fått spela lite, han ser mig och det känns bra. Jag är med och nosar.

Hur kändes det när du gjorde din första match i Premier League?

– Det var… jag ville göra så mycket. Det var stort, allting. Samtidigt var alla där på läktaren, mamma och pappa, tjejen. De var så stolta över mig, jag var så stolt över mig, över allt jag uppnått. Och så vann vi, det kändes grymt. Det är någonting jag kommer kunna se tillbaka på resten av livet. Men nu är jag där, nu vill jag göra det där målet, nu vill jag få frågor om hur det kändes: att göra mål..

”En av de stora i laget”

Sverige spelar mot Österrike i Wien på torsdag, för truppspelarna är det en av få chanser att verkligen visa att man vill ta en plats även i allvaret i Nations League.

– Det (Österrike) är en viktig match. Fotboll är speciellt, det går snabbt, ibland har man knappt någon chans, men om jag får spela gäller det att ta chansen. Målet är att få vara kvar.

Men du känner att ditt självförtroende är intakt?

– Ja, det är klart. Nu är jag en av de stora i laget här, jag spelar också i Premier League, jag kan hävda mig på det sättet. Innan var jag ändå ”den där spelaren från allsvenskan”, det var Europa League-grejen som lyfte mig men jag var ändå från allsvenskan. Nu är jag som alla andra, på det sättet. Om det är positivt eller negativt vet jag inte. Jag försöker fortfarande vara samma Ken, ödmjuk och med ett leende på läpparna. Men jag vill spela.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.