Allsvenskan i fotboll

Talar ut om tiden i Blåvitt: Trodde jag skulle dö

Av: 

Emil Eiman Roslund

FOTBOLL

Han gör tränarsuccé med superettansensationen Varberg.

Nu berättar den förre jättetalangen Joakim Persson om hur ångesten under åren i IFK Göteborg gjorde honom starkare.

– Sådana där sjuka grejer som man förstår i efterhand att det bara hände i hjärnan, säger 44-åringen till Göteborgs-Posten.

Nu är Joakim Persson sportchef och huvudtränare för Varbergs Bois som högst oväntat leder superettan.

Då, 1996, flyttade ett 21-årigt mittbacks- och innermittfältslöfte från Malmö FF till Atalanta och Serie A. Samma avtryck som Glenn Strömberg hade gjort i den italienska klubben satte inte Persson. Endast tretton matcher spelade han för de blåsvarta – och 1998 vände han hem till allsvenskan och blev en prestigevärvning för IFK Göteborg.

Där gick det inte så bra som förväntat på planen, och värre var det bredvid.

– Efter halva min tid i Göteborg så kom jag fram till att jag hade fått panikångest. Jag låg och trodde att jag skulle dö om jag somnade. Sådana där sjuka grejer som man förstår i efterhand att det bara hände i hjärnan, säger Joakim Persson till Göteborgs-Posten.

Tiden i Göteborg utvecklande

Han hade aldrig upplevt något liknande tidigare, och menar att trycket du sätter på dig själv är större än det utifrån. Perssons sejour i Blåvitt blev endast tvåårig, efter det flyttade han till danska Esbjerg där han ena säsongen blev Årets spelare i laget – och han fick ett lyft som sedan tog honom vidare till Hansa Rostock och Bundesliga.

– Jag tror ändå att min tid i Göteborg utvecklade mig som spelare och människa. Ibland behöver man en rejäl motgång för att komma ned på jorden, säger Persson.

Spelarkarriären avslutades i Landskrona 2010 – tränare började han arbeta som året efter och sedan i fjol är han huvudtränare och sportchef för Varberg. Som efter 16 omgångar leder superettan, laget har en förlust och fem poäng ner till tvåan Mjällby.

ANNONS

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More!

Extern länk från C More

Beställ här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Varbergs Bois tränare: Vi måste spela exakt som vi gjorde i fjol

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Serie A

Atalanta

Superettan

IFK Göteborg