Miljardmatchen avgjordes på straffar

Publicerad 2023-05-27

Nästa säsong kommer Erling Braut Haaland, Alexander Isak och övriga storstjärnor att springa runt på Kenilworth Road.

Luton Town FC är klart för Premier League.

Inhopparen Dan Potts blev hjälte i miljardmatchen mot Coventry på Wembley efter en rysare som avgjordes på straffar.

Så sent som 2018 huserade båda lagen i League Two, den engelska fjärdedivisionen.

I dag gjorde Coventry City och Luton Town upp i playoff-final till Premier League på Wembley i London.

Tolv straffar

Och det blev Luton Town som drog det längsta strået efter en rysare av större mått.

Först i straffläggningen, efter 90 minuter plus 2x15 förlängning, kunde inhopparen Dan Potts avgöra på den elfte straffen. Av totalt tolv straffar var det bara Coventrys Fankaty Dabo som missade.

Det var Luton som kom ut starkast i den första halvleken, trots att man tvingades till ett tidigt byte när lagkaptenen Tom Lockyer otäckt föll ihop. Jordan Clark gav laget ledningen efter 23 minuter.

I mitten på den andra halvleken kvitterade Gustavo Hamer på assist från svenske Viktor Gyökeres och tog därmed matchen till förlängning. Där hade Lutons Joe Taylor en boll i mål, men den dömdes bort för hands.

Miljardmatchen

Finalen, som kallas för miljardmatchen, ger utöver en plats i högstaligan även drygt två miljarder kronor till den vinnande klubben i form av tv-pengar och ökade intäkter.

Luton Town åkte ur högstadivisionen 1992, säsongen före Premier League-eran inleddes, och har sedan dess gått igenom ekonomiska kriser och nedflyttningar. Klubbens arena Kenilworth Road har plats för drygt 10 000 åskådare.

Coventrys storstjärna Viktor Gyökeres, 22 mål under säsongen, var bra matchen igenom och satte en av straffarna.