Måltorkan över för Kiese Thelin – och drömmål av Claesson

Av: Fredrik Jönsson, Per Bohman, Simon Norberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Drömmål av Viktor Claesson.

Men Sverige rasade ihop totalt – på fyra minuter.

– Det är jättesurt. Det är jättetråkigt nu, säger Isaace Kiese Thelin efter 2–3 mot Turkiet.

Sverige tappade allt mot Turkiet. Men det började bra. Isaac Kiese Thelin har länge stått i skuggan bakom Marcus Berg och Ola Toivonen. Efter att den senare nyligen bestämt sig för att avsluta landslagskarriären fick han chansen i startelvan i Nations League-premiären mot Turkiet.

Han förvaltade omedelbart förbundskapten Janne Andersson förtroende. Efter en dryg halvtimmes spel nickade Kiese Thelin ett inspel från Ludwig Augustinsson som via turkiske målvakten Sinan Bolat styrdes i stolpen. Men centertanken var snabbast på returen och tryckte in 1–0 till Sverige.

Måltorkan över

– Jag tycker att Isaac jobbade sig in matchen så tyckte jag han gjorde det bra, vann dueller och gjorde även mål, säger Janne Andersson.

Därmed är Kiese Thelins måltorka i landslaget över. Det här var hans första mål i blågult sedan 25 mars 2017 då han bidrog med en fullträff i 4–0-segern mot Vitryssland. 26-åringen stod i övrigt för en utmärkt insats under matchen.

I den andra halvleken var det Viktor Claessons tur att kliva fram. Mittfältaren drev in med bollen centralt och dunkade in ett mäktigt långskott från cirka 25 meter.

– Här ser man ju varför Claesson föredrar att spela från vänster sida, gå in i plan och använda sin naturliga fot, högern, och gå på avslut. Det där gör han otroligt bra, säger Hanna Marklund i TV4.

Sverige rasade ihop

Turkiet var dock inte sena att svara. Stjärnan Hakan Calhanoglu, känd för sina luriga avslut, skruvade in ett lågt skott förbi Robin Olsen bara minuter efter Claessons fullträff.

Båda lagen skapade ett antal lägen i slutet av matchen, men det dröjde till de absoluta slutminuterna innan Turkiet kvitterade. Emre Akbaba dunkade upp 2–2 i nättaket i den 88:e minuten. Det slutade inte där. Sverige rasade ihop fullständigt och på stopptid nickade Akbaba in ytterligare ett mål för bortalaget.

– Det är smådetaljer och vi är inte riktigt där. Otroligt, otroligt surt. Jag vet inte, de får ett mål direkt efter, psykologiskt viktigt för dem. Det är jättesurt. Det är jättetråkigt nu. Vi får komma igen och ta nya tag, säger Isaac Kiese Thelin till TV4.

Janne: ”Besviken”

Senast Blågult förlorade en tävlingsmatch på Friends Arena var den 8 september 2015 när Erik Hamréns landslag föll med 1–4 mot Österrike. Sedan dess har de spelat sju matcher i tävlingssammanhang på nationalarenan.

Nästa landskamp för Sverige är mot Ryssland den 11 oktober i Moskva.

– Det är en besviken stämning totalt sett, att vi inte gör en bättre prestation. Vi gör många tekniska misstag i dag, som gör vi blir hårt straffade, säger Janne Andersson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.