Ex-allsvenska tränarna möts i engelska ligacupen

Uppdaterad 2022-08-25 | Publicerad 2022-08-24

LONDON/CHIPPENHAM. De möttes i Leeds, flyttade båda till Skandinavien och har vitt skilda bilder av hur det är att träna Östersunds FK.

Nu ställs Graham Potters Brighton mot Ian Burchnalls Forest Green Rovers i engelska ligacupen.

– Vi blev konstant jämförda i Östersund vilket var tufft, säger Burchnall.

– Det som hände klubben hade verkligen ingenting att göra med Ian, säger Potter.

Följ ämnen

Ian Burchnall lutar sig mot bardisken i uppehållsrummet på träningsanläggningen.

– Oavsett vad jag lyckades med i Östersund skulle inget toppa det Graham gjorde. De hade precis slagit Arsenal och slutade sexa i allsvenskan. Så länge jag inte vann ligan skulle jag aldrig lyckas toppa honom, säger Burchnall krasst.

Det är eftermiddag i Chippenham, en mindre stad några mil öster om Bristol. Värmeböljan som har terroriserat England de senaste veckorna är utbytt mot svalare vindar och regntunga moln.

PLUS: Rankar: 20 hetaste övergångarna i Premier Leagues historia


Forest Green Rovers har precis avslutat dagens träning. När Rob Edwards oväntat valde att lämna klubben, nyligen uppflyttad till League One, för attraktiva Watford vände sig ägaren Dale Vince till en tränare med bakgrund i Skandinavien.

Ian Burchnall, här i Östersund.

Följ med Sportbladets Premier League-podd till London – läs mer HÄR


”Ville inte ha mig längre”

Två år har gått sedan Ian Burchnall packade väskorna och flyttade hem till England med familjen efter sju år i Norge och Sverige. Känslan när han lämnade Östersund ett år innan kontraktet gick ut var först och främst lättnad.

– Ja, jag var redo att lämna. Det blev för mycket politik. Jag visste att det nya folket som hade kommit in i klubben inte ville ha mig längre. Troligtvis eftersom Daniel (Kindberg) tog in mig. Jag var medveten om att de ville göra sig av med alla som tjänade hyfsat med pengar och starta om, säger han.

Vi backar bandet till 2018. Graham Potter har gjort sig ett namn genom att ta ÖFK hela vägen till The Emirates och Swansea bestämmer sig för att satsa på engelsmannen med den udda bakgrunden.

Ordföranden Daniel Kindberg har ett tydligt mål med sin rekrytering av ersättaren: En ny Graham Potter.

”Såg mig som något före Graham”

På papperet kom Kindberg förvånansvärt nära. Ian Burchnall, då i Viking, begav sig till Norge ett år efter att Potter tog över Östersund 2011.

Faktum är att duon kände varandra väl från tiden i Leeds.

– Graham var tränare på Leeds Metropolitan University och jag på Leeds University. Så vi möttes ofta, förklarar Burchnall.

Medan han själv klev rakt in i norska högstaligan tog Potter en lång omväg till allsvenskan från fjärde divisionen, något som vännen beskriver som ”en makalös bedrift”.

På många punkter påminde tränarna om varandra. Universitetsförflutet i Leeds, utstickande meriter och en tydlig spelfilosofi.

– När jag blev klar för Östersund var jag 35 år. Lika gammal som Graham var när Daniel tog dit honom, säger Burchnall.

– Jag tror att Daniels tanke var att han och Graham hade sju fantastiska år ihop. Den Graham Potter som lämnade Östersund var inte samma tränare som anlände, han växte oerhört mycket under dessa år och Daniel gillade det. Han såg mig säkert som någon som var aningen före Graham på grund av mina fem år i Norge och att jag hade potential att göra samma resa.

Brightons Yves Bissouma, Neal Maupay och Graham Potter

”Motivera truppen största problemet”

Att ständigt jämföras med Potter blev en tung börda att bära. Burchnall minns hur det var att sitta på presspodiet efter matcherna bredvid motståndartränaren och höra media fråga denne hur ”nya” Östersunds FK skiljde sig från Graham Potters lag.

– Det är fantastiskt att se någon gå från svenska ligan till att åstadkomma det Graham har åstadkommit, det är framför allt bra att veta att det går. Men jag behövde hitta min egen väg.

Tiden i norra Sverige blev inte som han hade tänkt sig. Dels berodde det på truppens tillstånd och att flera stjärnor lämnade efter Europa League-succén.

– Jag kommer ihåg att jag pratade med Graham innan jag tog jobbet och hur han beskrev det som ett ombygge. Att en cykel gick mot sitt slut, berättar Ian Burchnall.

Klubben hade startat ligasäsongen tämligen segt. I samband med att Potter, assisterande tränarna Billy Reid och Björn Hamberg samt chefsscouten Kyle Maucaulay försvann lämnade även spelare som Saman Ghoddos, Ken Sema, Brwa Nouri, Alhaji Gero och Sotirios Papagiannopoulos.

– Mitt största problem var att motivera resten av laget som verkade tänka att ”alla har fått sin drömflytt, var är min?”. Så jag behövde dels styra dessa rätt och samtidigt bygga truppen, säger Burchnall.

Saman Ghoddos, en av Östersunds största stjärnor 2018.

Fick ekonomiska problem

Det året slutade ÖFK sexa på 49 poäng, ett poäng färre jämfört med året innan. Ett högst godkänt resultat utifrån förutsättningarna, anser tränaren.

– Men jag tror att eftersom klubben hade gjort så mycket bra tidigare såg man förbi den prestationen.

Sedan uppdagades något som skulle sätta Östersunds osannolika framgång i ett betydligt otrevligare ljus.

Journalisten Linda Hedenljung, författare av boken ”Faktura Luft”, beskriver hur klubben först sågs som ett verkligt Åshöjdens BK men att läget var ett helt annat bakom kulisserna:

”De ekonomiska kriserna har avlöst varandra år efter år. Men succén i Europaspelet har lett till att pengarna börjat rulla in. Kritiska röster inifrån klubbkansliet pekade samtidigt på att kostnaderna bara skenar. Det spenderades miljoner på vad som kan ses som ren lyx i samband med bortamatcherna i Berlin och London. Uppemot två miljoner kronor hade lagts på att chartra ett extra plan för vip-gäster och bokningar av finare hotell för några utvalda. Det här är en av de många saker som under 2019 kommer att slå undan benen för klubben ekonomiskt.”

”Hela klubben var splittrad”

Värre skulle det bli för ordföranden Daniel Kindberg. 2018 döms han i Ångermanlands tingrätt till tre års fängelse och fem års näringsförbud för bland annat grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott (men frias av hovrätten i december 2021 och döms sedan till fängelse för bland annat mutbrott av Östersunds tingsrätt i juni 2022).

Fallet påverkade även på det sportsliga planet.

– Jag gillar Daniel eftersom han gav mig chansen och alltid var ett bra bollplank för mig. Det gav mig mycket värdefull erfarenhet, säger Ian Burchnall och tillägger:

– Men uppenbarligen hade han många personliga problem vid sidan av som påverkade honom.

Burchnall berättar att händelsen orsakade en spricka i klubben. Det fanns en grupp som kände att Kindberg var betydelsefull för klubben och ville ha honom kvar. Samt de som ansåg att han var tvungen att lämna på grund av anklagelserna.

– Så hela klubben var splittrad. I slutändan pratade vi nog mer om det här än fotboll vilket gjorde det svårt, säger engelsmannen.

– Varenda dag tog tidningarna upp det. Det hängde banderoller som uppmanade oss att bli utkastade ur allsvenskan. Östersund hade gått från att vara en ren dröm till att bli något som folk tittade cyniskt på, något byggt av smutsiga pengar.

Daniel Kindberg på väg in till Sundsvalls hovrätt.

”Gillade inte spelargruppen”

Trots tumultet hade Ian Burchnall omklädningsrummet på sin sida till en början.

– Men sen mot slutet... Jag gillade inte spelargruppen mot slutet, säger han och utvecklar:

– Jag klandrar dem inte för det, men gruppen blev väldigt självisk. Det fanns många problem och de flesta ville lämna på grund av kaoset. Man kände det. Många tyckte att vi borde ha varit en topp tre-klubb i allsvenskan när verkligheten var en helt annan.

Burchnall påpekar att få ur dåvarande truppen har tagit klivet till större ligor, bortsett från Thomas Isherwood som representerar Darmstadt.

– Men det fanns ett stort ego i Östersund, de förknippade sig själva med sagan som hade inträffat några år tidigare. De förstod inte att de behövde skapa en ny, säger han.

Att klubben sedan dess har rasat ned i Superettan smärtar honom. Framför allt lider han med supportrarna.

– Jag trivdes verkligen där. Det är ett intressant ställe, väldigt vackert och jag har fortfarande många vänner i området. Men det är tufft när jobbet inte är bra. Ska jag vara ärlig var det en lättnad att lämna, säger Ian Burchnall.

Potter: ”Många misstag har begåtts”

Kindbergs anställning av Graham Potter var en enorm investering från ÖFK:s sida. Enligt Skatteverket hade tränaren en genomsnittslön på 77.000 kronor i månaden första året och hans tjänst delades mellan klubben och dess bolag Driftaren AB. Något Skatteverket kommer ställa sig frågande till några år senare och peka på bluffakturor på miljontals kronor till Driftaren.

”Det är inte orimligt att anta att en del av de pengarna kan ha använts för att betala den blivande succétränarens lön”, skriver Linda Hedenljung i sin bok ”Faktura Luft”.

Graham Potter menar att han aldrig var medveten om att något inte stod rätt till och är mest sorgsen över hur allt har blivit.

– Men om man inte sköter allting perfekt stannar man inte kvar i allsvenskan. Det sade jag många gånger när jag var där, säger Potter till Sportbladet.

– Många misstag har begåtts. Fotbollen kan straffa en snabbt och hårt då, sådan är verkligheten.

Potter är däremot noga med att försvara sin kollega.

– Det som hände hade verkligen ingenting att göra med Ian, det var många andra faktorer som spelade in. Det är ledsamt att se var klubben är nu, jag tillbringade sju år av mitt liv där och har många vänner kvar, säger han.

”Messade Graham direkt”

Hur det än stod till med ekonomin är det omöjligt att påstå annat än att Graham Potter är en mycket skicklig fotbollstränare. Detta har 47-åringen bevisat otaliga gånger sedan han skrev på för Premier League-klubben Brighton 2019.

När lottningen till engelska ligacupen genomfördes kände Ian Burchnall på sig hur det skulle sluta.

– Jag snackade med en av killarna i klubben inför och han sa ”jag känner på mig att det blir Watford”. Då svarade jag ”det blir Brighton”, säger Burchnall som också fick rätt.

– Jag messade Graham direkt. Det är en väldigt, väldigt tuff match men för klubben är det en fantastisk möjlighet. Och så får jag ju träffa Graham igen.

Även Graham Potter ser fram emot onsdagens möte.

– Det blir trevligt att se honom igen, jag har inte sett honom på flera år nu. Förhoppningsvis har han åldrats bättre än mig haha... Men det kommer bli tufft däruppe, den saken är klar, säger Potter.

Under pandemin, då England stod still under några månader, passade duon på att snacka fotboll när tillfälle gavs. Då Forest Green Rovers hörde av sig i somras med ett erbjudande vände sig Burchnall dessutom till Billy Reid för att få råd.

Ian Burchnall.

”Kommer bli förbundskapten”

Burchnall är inte det minsta förvånad över hur långt kollegorna har tagit sig.

– Jag kände Graham innan han drog till Östersund och man märkte direkt att han var väldigt smart men också hade starka värderingar kring hur han såg på sitt lag, säger tränaren.

– Sekunden jag anlände till Östersund ställde jag så många frågor jag bara kunde eftersom jag ville veta allt. Tittade på alla träningar som fanns inspelade. Man bara såg hur... när han gick till Swansea visste jag att han inte skulle bli kvar särskilt länge. Det kommer sluta med att han tränar ett topp-sex-lag eller blir förbundskapten för England. Utan tvekan.

Nu hoppas Burchnall kunna applicera sina kunskaper på Forest Green Rovers. Klubben, känd för att ha stort fokus på veganism och hållbarhet, siktar på att etablera sig i League One innan steget till Championship tas.

Är du vegan nu förresten?

– Nej, men jag har verkligen inget emot det, jag äter allt. Kockarna på arenan är helt fantastiska! Möjligen att det ibland är svårare för spelarna som är drillade i en viss mall som de alltid har utgått från och därmed måste bryta vissa vanor. Men det är inget krav att vara helvegan.

Ian Burchnall ser likheter mellan Forest Green Rovers och Östersund.

– Det är en liten klubb. Att se hur Östersund växte, främst under Graham, och hur han skapade en identitet har jag tagit med mig. Min första match var borta mot Hammarby på ett fullsatt Tele2, en match vi vann med 2–1, säger han och avslutar:

– Nyckeln ligger i att aldrig vara rädd. Oavsett vem eller vad man möter.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.