15 profiler: De blir vinnare på Fotbollsgalan

Av: Gustaf Ränkeskog, Matilda Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Bildbyrån

På måndag utses årets fotbollsspelare på Fotbollsgalan.

Vem får Aftonbladets Guldbollen – och vem vinner Diamantbollen?

Vi ställde de raka frågorna till 15 profiler inom svensk fotboll.

Här är deras svar.

Foto: BILDBYRÅN

Ralf Edström, 67, Göteborg, före detta landslagsstjärna, vinnare av Guldbollen 1972 och 1974:

Guldbollen:
– Det brukar vara lätt, jag har ju sagt Zlatan varenda jävla år innan. Men i år är det tuffare: Olsen, Lindelöf, Quaison och Isak? Jag tycker Berg är bra, men han får ju skäll av alla så han kan vi ta bort. Jag hoppas inte att alla andra säger att ”det måste bli han”, för det här känns högst osäkert. Men jag säger Robin Olsen, han är en stabil målvakt som sällan gör några tavlor och han gör bra ifrån sig i Italien nu.

Diamantbollen:
– Kosovare Asllani borde vara given. Hon har spelförståelse som få och är otroligt skicklig med bollen. Jag tycker att hon är den absolut bästa fotbollspelaren vi har.

Foto: BILDBYRÅN

Victoria Sandell Svensson, 41, Stockholm, förre detta landslagsstjärna, vinnare av diamantbollen:

Guldbollen:
– Den är svår men Victor Nilsson Lindelöf eller Robin Olsen. Men eftersom att jag är ett United-fan så säger jag Lindelöf. Han spelar i en av världens bästa ligor och har tagit en startplats där. Han är en bra passningsspelare och får fram bollar, ja, jag tycker att han är väldigt bra.

Diamantbollen:
– Kosovare Asllani, med tanke på vad hon har åstadkommit i både klubblaget och landslaget.

Foto: TT

Glenn Hysén, 59, före detta landslagsstjärna, vinnare av guldbollen 1983 och 1988:

Guldbollen:
– Åh herre gud, vem fan vinner den? Zlatan är ju inte med i bilden. Eller i och för sig gör han fortfarande bra i från sig men det är ju inte i världens bästa liga han spelar i. Sebastian Larsson tycker jag annars är bra. Jag vet inte hur bra han har varit i AIK men han har satt en del straffar. Sedan får vi inte glömma han målvakten Robin Olsen.

Diamantbollen:
Åh herre jävlar, jag hänger inte med på damfotbollsidan och det är inte för att vara... Men vad fan Kosovare Asllani har jag koll på fast att jag inte hänger med. Hon är jävligt duktig så jag säger Asllani. Hon är allround, bra passningspelare, snabb, kvick och gör lite oväntade grejer.

Foto: BILDBYRÅN

Lasse Granqvist, 52, programledare och kommentator:

Guldbollen:
– Det får betecknas som ganska öppet. Men jag är personligen lite svag för Robin Quaison. Han har gjort ett starkt intryck i landslaget och han är en stark spelare i sitt klubblag som är i en europeisk toppliga. Jag tycker att han levererar på den höga nivån generellt sätt och genomgående, så det vill jag lyfta mitt ord för. Sedan måste jag säga att hade inte Victor Claesson gått sönder i Madrid i juni så hade vi haft en given vinnare för att han var oerhört stark.

Diamantbollen:
– Kosovare Asllani. Med motiveringen: med en hög högsta nivå och med en nästan lika hög lägsta nivå så blir det bra eller mycket bra varje gång.

Foto: BILDBYRÅN

Thomas Ravelli, 59, Göteborg, målvaktslegendar, vinnare av Guldbollen 1981:

Guldbollen:
– Robin Olsen har varit väldigt bra. Senaste matchen mot Spanien var han outstanding. Gör han en bra match mot Rumänien borta nu, som vissa andra målvakter har gjort en gång i tiden, inga namn nämnda... Vem vet han kanske till och med tar en straff? Nej, men det känns som Robin ligger bäst till nu. Sedan har vi Kristoffer Olsson, han är väldigt viktig för det svenska spelet och sedan får man aldrig glömma bort Zlatan. Men han har ju inte vunnit de senaste åren.

Diamantbollen:
– Det känns som att Kosovare Asllani har en bra chans i år. Under VM var hon väldigt duktig. Hon har egenskaper som en riktigt bra offensiv spelare ska ha.

Foto: BILDBYRÅN

Hasse Backe, 66, Stockholm, före detta tränare och numera expert i TV4/C More:

Guldbollen:
– Oj, det har jag inte ens tänkt på. Men Victor Nilsson Lindelöf lär väl vinna Guldbollen med tanke på klubb- och landslag.

Diamantbollen:
– Jag har alltid hållt Stina Blackstenius högt, hon har en extremt hög lägsta nivå. Sedan har Kosovare Asllani varit väldigt bidragande i landslaget. Jag går på det kreativa, Asllani.

Foto: BILDBYRÅN

Kennet Andersson, 51, Göteborg, förre detta landslagsstjärna:

Guldbollen:
– Det är den svåraste frågan på 10–20 år. Men målvakten Robin Olsen säger jag.

Diamantbollen:
– Kosovare Asllani för att hon är klass rakt igenom.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Magnus Hedman, 45, Stockholm, före detta landslagsstjärna, vinnare av Guldbollen 2000:

Guldbollen:
– Någon som jag tycker har varit genomgående bra är Sebastian Larsson. Han betyder extremt mycket för sitt klubblag, han är en rolemodel för hur en spelare ska vara utifrån lojalitet och arbetskapacitet. Sedan tycker tycker jag att han i landslaget har visat upp en otrolig jämnhet utan toppar eller dalar och han bara fortsätter att leverera. Så ja, det faller på Sebbe i år.

Diamantbollen:
– Kosovare Asllani, för mig är det som att när hon är på planen och får bollen så kan det alltid hända någonting. Hon gör även sina medspelare väldigt bra med fantastiska passningar.

Foto: TT

Kristin ”Kicki” Bengtsson, 48, Stockholm, förre detta landslagsstjärna, vinnare av Diamantbollen 1994 och 2004:

Guldbollen:
– Det är jättesvårt på herrsidan. Men jag säger Robin Olsen, han har gjort många avgörande räddningar i landslaget. Jag tycker att han har varit den jämnaste spelaren.

Diamantbollen:
– Det står mellan Hedvig Lindahl och Kosovare Asllani tycker jag. Men Asllani får det bli för att hon har gjort en bra säsong både i klubb- och landslaget.

Foto: BILDBYRÅN

Henrik Rydström, 43, förre detta allsvensk spelare, numera tränare i Sirius:

Guldbollen:
– Kristoffer Olsson säger jag. Han var bra i allsvenskan i fjol och har tagit ett kliv till nu utomlands. Sedan tycker jag att han har fört in en kreativitet i landslaget som jag tycker är värd att belönas.

Diamantbollen:
– Hedvig Lindahl, hon var riktigt bra i somras.

Foto: BILDBYRÅN

Daniel Nannskog, 45, förre detta fotbollspelare, expertkommentator på SVT:

Guldbollen:
– Det måste bli Victor Lindelöf Nilsson som ändå är en viktig bricka i ett så pass stort lag som Manchester United.

Diamantbollen:
– Jag tar Kosovare Asllani. Hon var det kreativa navet i Sveriges spel under VM – pricken över i:et.

Foto: BILDBYRÅN

Tommy Svensson, förre detta landslagsspelare och förbundskapten Sverige, vinnare av Guldbollen 1969:

Guldbollen:
Robin Olsen. Jag tycker att han har gjort många fina matcher och avgörande insatser med landslaget.

Diamantbollen:
Kosovare Asllani. Hon har betytt mycket för landslaget med sin kreativitet.

Foto: BILDBYRÅN

Malin Andersson, förre detta landslagspelare, vinnare av diamantbollen 1995:

Guldbollen:
– Jag tror det blir Robin Olsen med tanke på hans prestationer i landslaget.

Diamantbollen:
– Hedvig Lindahl ligger bra till efter VM och hennes räddning. Sedan har Asllani och Fisher varit bra men jag säger Hedvig.

Foto: BILDBYRÅN

Niklas Jihde, 42, Vallentuna, programledare Viasat:

Guldbollen:
– Jag bubblar till lite och säger Kristoffer Olsson. Jag tycker att han står för det lite nya fräcka Sverige på mittfältet. Han visar att det går att både vara teknisk och att rätta sig in i det taktiska disciplinerade svenska lagspelet. Låt honom vara skadefri! Då blir Sverige farliga.

Diamantbollen:
– Kosovare Asllani – hon står för stjärnglansen. Och som hon slet och slet där i VM och fick utdelning, det tycker jag symboliserar det svenska laget. Och sedan hennes flytt till Madrid. De grejerna gör henne till en diamant i mina ögon.

Patrik Westberg, 51, Alingsås, sportkommentator TV4/C More:

Guldbollen:
– Zlatan är alltjämt den bästa vi har, så det får bli han. Det spelar ingen roll att han spelar i USA och att den ligan inte håller den högsta nivån, han är fortsatt störst. Sedan får man bortse från en del märkliga uttalanden han har gjort.

Diamantbollen:
– Jag måste ändå säga Hedvig Lindahl. Hon var ifrågasatt innan VM, men hon motbevisade alla och gjorde det väldigt bra. Om hon har varit den bästa damspelaren vet jag inte, men det var otroligt starkt att komma upp i den nivån som hon gjorde i VM.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.