Köpte spelarna med pengar de inte hade

Nu kan fotbollsbubblan spricka

Både Manchester United och Manchester City har stora låneskulder.

Är den internationella toppfotbollen på väg mot en börskrasch?

Nu börjar i alla fall den mest lukrativa ligan i världen stålsätta sig för effekterna av coronaviruset.

Bakgrunden är ett transferspel där världens största stjärnor köpts på spekulation.

Följ ämnen

Fotbollsklubbarnas intäktskakor faller en efter en bort och experter har redan varnat för kollapsade spelarvärden och en transfermarknad som kommer stå blickstill i sommar. Så kan det bli så mycket värre nu?

Ja, vi har faktiskt bara börjat.

Skyldiga över 20 miljarder kronor

För det är inte bara det att världens rikaste fotbollsklubbar redan förlorat stora delar av sina intäkter. De har dessutom enormt stora skulder efter spekulationer på spelarmarknaden.

Enligt Daily Mail är klubbarna i engelska Premier League ensamma skyldiga totalt 20 miljarder kronor i obetalda övergångssummor.

Anledningen är att klubbarna inte haft de miljarder de spenderat på spelarköp de senaste åren. Istället har de ingått avbetalningsplaner med säljande klubbar som sedan i sin tur sålt fordringarna till externa företag och banker för att på så sätt ändå få sina pengar direkt.

När Manchester United till exempel köpte Aaron Wan-Bissaka från Crystal Palace för 560 miljoner kronor förra sommaren delades betalningen upp. En delsumma betalades direkt men ytterligare 280 miljoner kronor ska skickas från United nu kommande sommar.

Men inte till Palace.

För att ändå få hela summan direkt sålde Palace nämligen i sin tur fordran vidare till australiensiska banken Macquarie. De lånade helt enkelt pengarna de skulle få följande år av banken direkt, med de kommande pengarna från United som säkerhet.

Ett smidigt sätt för Manchester United att kunna köpa försvararen trots att de inte hade råd med hela transfersumman direkt och som samtidigt ändå möjliggjorde för Palace att få loss alla kronor omedelbart. Detta så att de sedan kunde gå ut på samma marknad och spekulera på ett liknande sätt själva.

Så har fotbollens transferhjul rullat och på det sättet har ballongen med skenande spelarkostnader blåsts upp. Genom att både köpande och säljande klubb i en affär i praktiken skuldsatt sig.

Felix och Griezmann finansierade med lån

Problemet är bara att det blir spekulationsaffärer. Klubbar handlar helt enkelt med intäkter de egentligen bara kan spekulera i kommer komma. Men vad händer om publikintäkterna plötsligt faller till noll, de sponsrande företagen börjar dra in sina pengar och tv-bolagen hotar att inte göra sina avbetalningar?

Det som för bara några månader kändes otänkbart men nu hänt.

Kommer alla klubbar som köpt spelare med lånade pengar nu kunna göra sina avbetalningar? Vad händer annars?

De är också många.

Även Bournemouth har lånat pengar från Macquarie för två spelarförsäljningar, liksom Watford efter Richarlisons övergång för 625 miljoner kronor till Everton och Leicester när Riyad Mahrez såldes till Manchester City.

Enligt tidigare uppgifter i BBC ska även jättar som Barcelona och Atlético Madrid ha tagit brygglån från externa aktörer när de värvade Antoine Griezmann respektive Joao Felix förra sommaren.

Det här gör att experter nu fruktar att hela fotbollens transfermarknad kan vara en bubbla på väg att spricka. Misslyckas en klubb med sina avbetalningar kan det i sin tur fälla bricka efter bricka i dominospelet som byggts upp av miljardaffärer med lånade pengar.

Daily Mails siffror på klubbarna utestående transferlån visar också vilka hisnande summor det är som måste finansieras även om matchspel uteblir de kommande månaderna.

Alla klubbar utom tre i Premier League har utestående transferskulder. 15 av dem på minst 200 miljoner kronor vardera.

United allra värst

Manchester United är värst med över 2,1 miljarder kronor följt av lokalrivalen City på över en miljard. Två jättar som har så starka kommersiella intäkter att de förmodligen ändå kan klara av sina åtaganden.

Men hur går det för nedflyttningshotade trion West Ham, Watford och Bournemouth, som tillsammans är skyldiga 2,1 miljarder kronor, om säsongen fortsätter att skjutas upp?

Premier League-klubbarna diskuterar just nu en transferpakt tillsammans med andraligan Championship för att hjälpas åt att rädda ekonomin genom att pressa ner spelarlönerna. Men oavsett hur många pakter PL-klubbarna gör mellan sig förblir det samtidigt ett faktum att 11 av de 20 miljarder de är skyldiga i transferkonstnader ska gå till utländska klubbar.

Nu måste vi fråga oss om transferbubblans kommer pysa ut eller smälla rejält. Och vilka den i så fall kommer ta med sig i explosionen.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.