Engelskt kvaldrama – med miljarder i potten

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Brentfords danske tränare Thomas Frank kan ta upp Brentford till den engelska högstaligan i fotboll för första gången sedan 1947. Arkivbild.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Brentfords danske tränare Thomas Frank kan ta upp Brentford till den engelska högstaligan i fotboll för första gången sedan 1947. Arkivbild.

Nästan två miljarder kronor i intäkter de kommande tre åren.

Det är vad som står på spel för Pontus Janssons Brentford i kvällens match mot Fulham i kvalet till Premier League.

– Den finansiella effekten av avancemang kommer troligen vara större än någonsin, säger Tim Bridge på revisionsbyrån Deloitte.

Det beskrivs som världens mest penningstinna enskilda fotbollsuppgörelse och kallas årligen för "miljardmatchen".

Den här gången är det Brentford FC, med svenske landslagsbacken Pontus Jansson som lagkapten, som gör upp med Fulham i kvalfinalen på den engelska nationalarenan Wembley där en plats i nästa säsongs Premier League finns i potten – och en skaplig summa pengar.

Kan bli tre miljarder

Enligt nya siffror från Deloittes grupp för idrottsekonomi kommer en seger mot Fulham inbringa runt 160 miljoner pund (motsvarande drygt 1,8 miljarder kronor) för de kommande tre åren. 85 miljoner pund av summan uppges komma från centrala tv-sändningsrättigheter och 75 från fallskärmsutbetalningar för säsongerna 2021–2022 och 2022–2023 i fall Brentford skulle åka ur Premier League efter bara en säsong i den högsta serien.

Håller klubben sig kvar, däremot, kan intäkterna stiga till 265 miljoner pund (cirka tre miljarder kronor), enligt Deloitte. Pengar som kan komma att spela större roll än i vanliga fall eftersom coronapandemin slagit hårt mot fotbollsklubbarna ekonomiskt.

– Givet effekterna av covid-19 så är det troligt att den finansiella effekten av avancemang kommer vara större än någonsin, säger Tim Bridge på Deloittes grupp för idrottsekonomi.

73 år sedan

Han fortsätter:

– Det ökade anslaget förser klubbar med en plattform från vilken de kan utvecklas både på och utanför planen. Uppflyttning till Premier League förser klubbar med finansiella medel så att de kan göra strategiska investeringar.

För Fulhams del är det "bara" 135 miljoner pund (cirka 1,5 miljarder kronor) som står på spel mot Brentford. Detta eftersom klubben fortfarande tar emot pengar från den fallskärmsutbetalning de hade rätt till efter att ha trillat ur Premier League 2019.

Betydligt längre sedan var det Brentford huserade i den engelska fotbollens finrum. Londonklubben har inte spelat i högstaligan på 73 år.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.