Häcken demolerade Elfsborgs förlustfria svit

Uppdaterad 2020-07-18 | Publicerad 2020-07-16

Tim Rönning tvingades utgå.

Elfsborg tvingades till ett målvaktsbyte tidigt borta mot BK Häcken när Tim Rönning fick bryta.

Mathias Dyngeland, som kom in, fick inget varmt välkomnande direkt.

Hemmalagets offensiv hade lekstuga när de demolerade Elfsborgs förlustfria svit i allsvenskan – med tennissiffror.

– Vi har fler lägen än 6–0, säger tvåmålsskytten Daleho Irandust till Dplay.

Med drygt tio minuter spelade på Hisingen i mötet mellan Häcken och Elfsborg så signalerade Elfsborgsmålvakten Tim Rönning till bänken att något inte stod rätt till.

Den unge burväktaren fick sätta sig ned, till synes illamående, men ställde sig upp efter ett tag för att försöka fullfölja matchen.

Han hann göra en vacker enhandsparad på ett nickläge från nära håll innan han satte sig ned igen – och då fanns det inget annat att göra än att bryta.

Backupmålvakten Mathias Dyngeland fick dra på sig handskarna och hoppa in i minut 18, samtidigt som Rönning till synes menade att han hade problem med synen när han spatserade ut från planen.

Efter matchen har Elfsborg meddelat att det handlade om ett migränanfall.

”Ruggigt bra träff”

Ersättaren Dyngeland? Han fick i alla fall inte ett varmt välkomnande till Hisingen.

Framförallt skulle Patrik Wålemark se till att ge Elfsborgs nye målvakt en tuff dag på jobbet.

18-åringens Häckenfrispark i minut 43 var en riktig delikatess, inskruvad rätt i krysset, som ställde Dyngeland på hälarna.

– Det går att vara kritisk och säga att det är hans hörn. Men det är en ruggigt bra träff på den, säger Dplayexperten Alexander Axén.

– Precis där jag ville ha den. Jag kände mig ganska säker där, säger Wålemark själv till Dplay.

18-årige Wålemark följde upp med att även leverera en hörnassist till Gustav Berggrens 2–0-mål precis innan paus.

Och inte skulle han slappna av i andra halvlek heller.

Målkalas för Häcken

Alexander Söderlunds 3–0-mål kom på en retur från ett Wålemarkskott och Daleho Irandust 4–0-straff efter att just Wålemark dribblat sig fram och kapats ned i straffområdet.

Med timmen spelad byttes sedan Wålemark ut. Med ett klart godkänt dagsverke i ryggsäcken. För Elfsborgs del så var torsdagen på Hisingen redan då en brutal missräkning, efter att ha spelat sju raka matcher utan förlust i årets allsvenska dessförinnan.

Och värre blev det. Daleho Irandust och Ahmed Yasin utökade till 5 och 6–0 innan Simon Strand tog ett andra gult kort på tilläggstid som den skurna grädden på moset för gästerna.

”Händer hela tiden”

6–0 är Häckens största seger mot Elfsborg någonsin.

– Vi får inte låta den här matchen dra ner oss, säger tränare Jimmy Thelin, som höll spelarmöte ute på planen efter slutsignalen, till Dplay.

– Det är en lång säsong och vi har gjort sju jävligt bra fotbollsmatcher och en som inte är speciellt bra. Tyvärr så händer detta ex antal lag varje år. Man säger att det inte får hända men det händer hela tiden.