”Var sänkt – mina lungor var kaputt”

Svenske elitspelaren blev allvarligt sjuk

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Även elitidrottare kan bli allvarligt sjuka i covid-19.

Det vittnar Martin Falkeborn, 27, om.

– Jag är glad att jag lever, säger superettan-spelaren efter att ha varit sjuk i över en månad.

När Albin Ekdal testades positivt för coronaviruset i mitten av mars blev han den första svenska elitfotbollsspelaren att bekräftas smittad. Några dagar senare gick AIK ut med att en av deras spelare misstänks ha drabbats. Även Östers IF har haft ett konstaterat fall.

Martin Falkeborn.
Foto: Stefan Mattsson
Martin Falkeborn.

Nu träder superettanklubben Akropolis vänsterback Martin Falkeborn, 27, fram och berättar att han varit allvarligt sjuk av viruset.

– Fy fan, den här coronan är helt sjuk, säger han när Sportbladet ringer upp.

Det började för cirka fem veckor sedan. Falkeborn vaknade upp med vad han trodde var en helt vanlig förkylning, men som visade sig vara något avsevärt mycket värre.

– Jag blev sängliggande i 2,5 veckor. Jag bara låg där, med frossa om nätterna och kunde knappt ta mig upp ur sängen. När jag väl testade att ta mig ut på en promenad kändes det som att jag skulle dö efter femtio meter…, säger han.

Foto: BILDBYRÅN
Falkeborn i Syrianska-tröjan i höstas.

”Lungorna var kaputt”

Det dröjde länge innan Falkeborn fick testa sig.

– Folkhälsomyndigheten menar ju att man ska stanna hemma tills man är symtomfri. Så jag kunde inte gå till vårdcentralen. Jag ringde 1177 och de sa samma sak: Stanna hemma. Vad fan skulle jag göra? Det slutade med att jag fick beställa hem olika hälsotester för flera tusen kronor för att kunna bevisa att jag behövde bli testad på riktigt. Det är helt absurt.

Hur har den här tiden varit?

– Tänk dig själv hur det känns att vara sängliggande i 2,5 veckor utan att kunna göra någonting. Så fort du går upp ur sängen blir du helt sänkt. Från att ha sprungit en mil per match utan problem till att vakna upp med frossa varje dag och känna att lungorna är helt ”kaputt”.

Efterlyser fler tester

27-åringen är noga med att poängtera två saker.

  • Att klubben Akropolis varit väldigt hjälpsam under hela sjukperioden.

  • Att han mår mycket bättre i dag.

– Nu kan jag vara ute och promenera fem kilometer utan att bli helt slut. Jag gör framsteg sakta men säkert.

När kan du spela fotboll igen tror du?

– Det dröjer nog en–två månader. Vi får se.

Hur ser du på att allsvenskan och superettan ska dra i gång om två veckor?

– På ett sätt förstår jag det, alla vill komma i gång igen, även jag. Det jag oroar mig för är att folk i Sverige inte blir testade, därför tror jag det finns ett stort mörkertal och då kan man fundera på hur stor smittorisken är inom fotbollen. Titta på de andra ligorna som öppnat upp: Tyskland, Norge, Danmark – där har alla spelare blivit testade. Varför kan vi inte göra samma sak i Sverige?

Publicerad:

LÄS VIDARE