”En vansinnig diskussion”

Läkarkritiken mot storklubbarnas mörkläggning

Publicerad 2020-06-25

Fyra allsvenska storklubbar mörkar sina skador så mycket de kan.

Detta kritiseras nu av andra klubbläkare i allsvenskan.

– Det är en vansinnig diskussion, säger Sverker Nilsson, läkare i Falkenbergs FF.

Följ ämnen
AIK Fotboll
Malmö FF

Flera av de vi brukar räkna till allsvenskans storklubbar blir allt hemligare av sig (se artikel här).

Bland de senaste i denna utveckling är att tydligare mörka skador utåt.

AIK var först: redan 2017 började man dela in skador i endast underkropps- och överkroppsskador.

Inför den här säsongen gick Malmö FF och IFK Göteborg ett steg längre när man meddelade att man i princip inte alls kommer att prata om spelarnas skador. Båda klubbarna hänvisade till GDPR och spelarnas integritet.

Enligt vad Sportbladet erfar, och som Kvällsposten också rapporterat, menar spelarna att de blir mindre attraktiva för andra klubbar om de skadat sig flera gånger på samma ställe. I Kvällsposten i mars berättade MFF:s sportchef Daniel Andersson att det finns fler motiv till den nya policyn, som rent taktiska/sportsliga samt en försäkringsaspekt.

– Det har kommit förändringar i försäkringarna där vissa skador kan bli undantagna beroende på tidigare historik. Det har blivit mycket snårigare för spelarna, sa Andersson.

”Aldrig haft en spelare som sagt nej”

Nu kritiseras den här utvecklingen och policyn av två klubbläkare i allsvenskan: Falkenbergs Sverker Nilsson och Elfsborgs Matilda Lundblad.

– Det här diskuteras plötsligt väldigt mycket och vissa klubbar har börjat med detta. Jag tycker, och nu pratar jag helt personligen, att det faktiskt är en vansinnig diskussion, säger Sverker Nilsson.

Han har varit klubbläkare i FFF sedan 1985 och också förbundsläkare i friidrott och läkare för damlandslaget i fotboll.

– Jag tycker att man ska berätta vad det är för skador. Men jag berättar aldrig något som inte patienten godkänt jag jag berättar. Men min rekommendation är att alltid vara ärlig. Då slipper de att ni i media jagar information och samtidigt skapar man en bra relation till media. Men är det någon sjukdom, en depression till exempel, är det lika självklart att jag inte berättar något. Då säger vi att det är av privata skäl. Och det respekterar media eftersom vi är så öppna om annat.

– Vi har en rättvisa gentemot allmänheten också att tänka på. Om Falkenbergs FF är med på stryktipset så är det bra för de som tippar att veta om vår storstjärna är skadad eller inte. Man måste vara ärlig, tycker jag.

Matilda Lundblad i Elfsborg:

– Kan man vara transparent så ser jag stora fördelar med att vara det. Jag ser det som ett bra utbildningstillfälle också. Om en spelare har en hjärnskakning så får jag lite frågor om det och då sipprar den kunskapen ner till lag länge ner i seriesystemet som inte har någon läkare eller fysio. Sedan skapar man en bättre relation med media också och det blir inte så tråkig läsning som när det bara står ”underkroppsskada”.

Precis som Nilsson så stämmer Lundblad, som också är läkare för damallsvenska Kopparbergs Göteborg, alltid av med spelaren först.

– Jag har aldrig haft en spelare som sagt nej till att berätta vad det är för skada, säger hon.

”Inte rätt väg för allsvenskan”

Nilsson köper inte försäkringsbolagsargumentet.

– Det håller inte alls. Så fort en spelare är hos mig så journalför jag detta. Om ett försäkringsbolag kopplas in senare kommer de alltid begära in handlingar från bakåt i tiden också. Så det kommer fram även om det inte stått i media.

Att hemlighålla skador för att inte riskera att bli mindre attraktiv på spelarmarknaden, tror inte de båda läkarna heller på.

– När vi ska värva en spelare kollar jag ju runt på statistiksajter på nätet om spelaren varit borta från match en längre tid. Det går ju inte att dölja på den här nivån att man varit borta några månader även om man inte sagt vad det är för skada, säger Lundblad.

Patientsekretessen då?

– Jag skulle aldrig prata med media utan att stämma av med patienten och klubben först. Då ser jag inga problem med GDPR och patientsekretessen, säger Lundblad.

Sedan har vi de sportsliga, taktiska skälen att hemlighålla skador.

– Det ligger på tränarnivå. I dagens värld finns det möjlighet att mörka en skada på en stängd träning dagen före match. Men du kan ju aldrig mörka en skada under match, säger Nilsson.

Varför har då några svenska storklubbar valt att gå denna vägen?

– Jag tror det är influenser från storklubbar utomlands, där pengarna och trycket är mycket större än här och där det varit lättare att lägga locket på för att man ser potentiella, negativa situationer. Men det betyder inte att det är rätt väg att gå för allsvenskan. Vi kan inte jämföra oss med de stora Champions League-klubbarna. Vi är i en liga där jag tycker att vi kan vara transparenta. Är vi inte det blir det bara mer spekulationer, säger Lundblad.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.